Follow

2014 sammanfattning

Minusgrader


Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Idag började jag jobba klockan tio, men skjutsade ner Philip till tåget vid åtta på morgonen och möttes sedan av en färgglad soluppgång på vägen tillbaka, så jag tog (vad jag tror kan vara) världens snabbaste dusch och sprang sedan ut med kameran i högsta hugg i en timme innan jag var tvungen att åka vidare till jobbet. Det var riktigt skönt att komma ut i naturen igen, det var så tyst och vackert!

Första halvåret på Fotoskolan STHLM

 
Fotoskolan STHLM, första terminen √
Nu har jag gått på Fotoskolan och läst till Kommersiell Fotograf i en hel termin som gick snabbare än snabbt! Jag har bott i Stockholm i ett halvår. Jag har fotat både åt höger och vänster och upp och ner, och jag tänkte bara köra en liten sammanfattning om mitt intryck på skolan och det jag lärt mig, för det är en del som frågat i kommentarsfältet under hösten. 
 
Den allra första bilden här uppe är faktiskt tagen första veckan i skolan, under en utav våra första uppgifter. Uppgiften var att ta lite olika porträtt på två andra klasskamrater, med långt och kort skärpedjup, ni kan se några av mina bilder som jag tog under den dagen om ni → klickar här ←. 
 
 
Jag som inte kunde så mycket om studio (okej, i princip ingenting) har lärt mig både hur man ljussätter mot svart, vitt, färg och dramatiskt och mjukt och allt som går. Det har roat mig mycket mer än jag först trodde då jag 1; trodde det var jättesvårt och 2; har trivts ganska bra utomhus med befintligt ljus. Det är det jag känner att jag absolut har blivit bra på och bara i förra veckan fotograferade jag Ellinor utan handbok eller hjälp från annan lärare eller fotograf. 
 
Vi fick även testa att fotografera med den otroligt häftiga kameran Phase One, med 80 megapixlar! Det var häftigt, och bara ljudet av den var som sammet för själen (haha). 
 
 
Sedan har vi haft en hejdundrandes massor av föreläsningar med andra fotografer (och före detta fotografer). Bland annat Björn Abelin (som är vår huvudlärare), Leena Jokela, Sara ArnaldOlof Cardelius, Daniel Stigefelt och Stefan Olsson. Jag tycker att föreläsningarna har varit väldigt givande då de berättat både hur de kom på att de ville jobba med foto men också hur de tog sig dit de där idag. Det har varit väldigt givande att gå på deras lektioner då vi lärt oss både om hur man tar de första stegen, hur man bygger sin egen portfolio, hur man söker olika fotojobb och vad som gör en unik i denna stora branch. 
 
 
Vi har också haft lite sammarbeten med andra skolor, som Arkitekturskolan (där vi fick ett uppdrag att fotografera en kyrka och dokumentera den speciella arkitekturen på insidan och utsidan, bild tre bland de fyra små bilderna här över) och Tillskärarakademin (där vi fick ett uppdrag att fotografera en "författare" som stylisten från Tillskärarakademin valde kläder och stil åt, bild två bland de fyra små bilderna här över). 
 
Den första och sista bilden av de fyra små bilderna är för olika reklamuppdrag vi har fått, den första var en te-uppgift som vi fick där vi skulle göra en reklamaffisch för Twinings och den andra (som är under uppbyggnad) är ett modereportage med jeans som tema. 
 
 
Men det har också varit en del skrivuppgifter och liknande, som jag lärt mig mycket på. Vi hade en hel vecka med juridik då vi lärde oss i princip alla lagar, regler och bestämmelser vad gäller fotografering. Som vart man får fotografera, vart man får lägga upp bilder, vem man får fotografera och allt annat som man kanske trodde man visste sedan innan (men icke). Efter den veckan gick man runt och var jätteförsiktig med sitt fotograferande haha! 
 
Det är även en del av er som undrat hur och när man kan söka in till Fotoskolan nästa år. 
Ni hitta skolans hemsida HÄR, där ni kan läsa om skolan, ansökan, datum, lärare och massor av bilder och mer kul!

Julstämning

På bild: Aina Lesse 
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Jag hoppas att ni alla ha haft en riktigt mysig jul!
Hos oss var det riktigt härligt och fint, vi njöt av familjetid och tomten kom även på besök på kvällen! Även hos Aina var det julstämning sist jag var där, här är ett par bilder från det besöket, då supermysiga Knut (vovven) också var med. 

Tjuvkik på Ellinor

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Här kommer en liten tjuvkik från fotograferingen med Ellinor i förra veckan. Det blev massor och massor med bra bilder och de skall användas till ett skolprojekt bland annat! Det blir nog superfint, här är tre utav de första bilderna som knäpptes bara, som jag hunnit gå igenom nu. Men visst ser det lovande ut?

God Jul!

Foto: Fia Wessén 
 
Kan ni fatta att det redan är julafton? 
Jag hoppas att ni får en helt fantastisk dag med dem ni håller närmast hjärtat. Här hemma i Fjärås blir det julmat, Kalle Anka och förhoppningsvis kommer tomten också! Älskar julafton! 

Fotojobb & Thomas Stenström

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8 + Speedlight Blixt
Bilden på mig och Thomas är tagen av Natalie Greppi
 
I fredags jobbade jag som fotograf på en firmafest på en cool restaurang i Göteborg som heter Pinchos! Härliga människor, härlig miljö och helt plötsligt står jag och skakar hand med Thomas Stenström som var hemlig artist under kvällen! Så han spelade ett par fina låtar och stannade sedan kvar en stund och minglade. Supertrevlig och härlig kille! 

Mitt foto blev en tatuering!

 
I oktober fick jag ett oväntat meddelande, det var från en tatuerare i Sverige som hade en kund som gärna ville tatuera in mitt foto på sin arm (min orginalbild från 2013 ser ni överst). Jag svarade självklart ja, för hur kul var inte det?! Tatueringen är nu klar och håller på att läka, men jag och tjejen som tatuerade in bilden har redan bestämt att vi måste träffas och ta en bild ihop. När det händer så lägger jag upp lite bättre bilder, men visst är det häftigt? Och snygg blev den också!
 
Ni kan se fler bilder från samma bildserie HÄR

Studio shoot med Ellinor

 
Igår kväll fotograferade jag snygga Ellinor Bjurström i studion! Vi fick nog till sjukt snygga bilder, jag skall sätta mig och titta igenom dem nu. Jag sitter nämligen på tåget hem mot Göteborg, där jag har ett fotojobb ikväll så jag lämnade Stockholm lite tidigare än planerat! 
 
Skall bli skönt med lite julledighet och mysiga familjedagar. Dock blir det mycket jobb för mig men skall försöka njuta så mycket som möjligt av de lediga stunderna! 
 
 
Världens bästa assistent Johanna hjälpte mig i studion! (Även hon som tagit de två bilderna här över).

Aina i snön

På bild: Aina Lesse 
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Här är några bilder från gårdagens fotografering med Aina, tänk vilken tur vi hade med vädret! Bilderna hade ju sett helt annorlunda ut utan snön! Superkul att träffa Aina som vanligt, hon är ju en så go tjej! Fler bilder är på ingång, även från en spännande fotografering idag med Ellinor! Ni får nog en liten sneek peak på den imorgon, tills dess får ni ha det så bra! 

Fotografering i snön

Behind The Scenes - Fotografering med Aina Lesse
 
Helt plötsligt var Stockholm helt vitt!
Och dagens plåtning blev typ trippelt så kul och mycket blötare och kallare än vad jag och Aina först trodde! Men det kan nog ha blivit jättefina bilder, det är ju så vackert när snön är ny och täcker marken och trädtopparna. Synd att det redan har smält bort! 
 
Efter skoaln idag så åkte jag (om ni inte redan förstått det) till Aina en stund och vi fotograferade både ute och inne. Kallt som tusan ute och blött som tusan när vi kom in, men fint blev det nog! Efter snökaoset och fotograferingen åket jag in till en PR Byrå i stan där jag hämtade med mig massor av roliga kläder inför morgodagens modefotografering! Skall bli så kul! 

Julmys och tomtebloss

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Imorgon lämnar Stina mig och Stockholm för att åka hem till Göteborg över jul. Jag blir dock kvar till fredag, men vi valde att fira en liten minijul ikväll, med mysiga filmer, paketöppning, lussebullar, tända ljus och julmust. 

Innan det gick vi och köpte middag (färdiglagad fiskgratäng på extrapris, 14 kr!!) och på vägen dit tände vi lite tomtebloss och mös på torget bland alla ljusen. Nu saknas ju bara snön... 

"Nya" lägenheten!

 
Bättre sent än aldrig! 
Här är bilder på vår nya lägenhet där vi har bott i två veckor nu. Vi trivs himla bra och tror att det kommer bli supermysigt att bo här till sommaren.
 
Hoppas ni förstår lite hur den är uppbyggd utan en planritning, men man ser hallen på sista bilden (i alla fall ytterdörren), och det är ungefär där jag står när jag tar den första bilden. Sedan är det ett sovrum (ni ser dörren in dit på sista bilden också) och det är där ljusslingan sitter runt fönstret (bild 4). Badrummet är mitt emot hallen (bakom TVn typ), och jag sover i den lilla sängen i vardagsrummet under drömfångaren. Sedan har vi en ganska stor balkong också, som man skymtar på bild 1 & 2 men jag tänkte att jag presenterar den i vår när vi börjar använda den (plus att den är ganska stökig och jag orkade inte städa den, haha). 

Phase One: 80 megapixlar



 
På bild: Emelie Sigfridsson, Johannes Bergström, Jag. 
Bilden på mig är tagen av Akseli Kaukoranta.
 
Phase One alltså...
Efter en dag av fotograferande med Phase One så gick alla hem och nopprade ögonbrynen (i alla fall jag haha), när man zoomade in på bilderna så såg man ALLT. Väldigt häftigt var det såklart också! Tänk att en kamera kan fånga så mycket på bara ett klick! Man kunde ju inte hjälpa att bli lite kär i den... 
 
Med det kanske är lite optimistiskt att önska sig en kamera för 400.000 SEK av tomten?
 
PS: Idag är sista chansen att delta i min tävling på Facebook där priset är ett presentkort på en fotografering av mig (värde 1250 kr), drar två vinnare ikväll!

Skum Tomte

På bild: Jag
Fotograf: Akseli Kaukoranta
 
Såhär kan det gå när man är trött på att le och posa framför kameran efter en hel dag i studion. Jag vet inte vad det är men jag tyckte bilderna blev lite läskiga, men ändå häftiga.. Vad tycker ni? 
 
 

Emelie och en fläkt

Modell: Emelie Sigfridsson 

Här är de första bilderna jag tog med Phase One (utom ett par testbilder) när vi foograferade med denna mäktiga kamera i tisdags. Med hela 80 megapixlar så kan man i princip klippa ut ett par ögonfransar i någon av ovanstående bilder och göra en egen bild av dem. Det tänkte jag visa i ett senare inlägg faktiskt!
 
Jag kom ju hem med min egen kamera full med "behind the scenes" bilder (se dem här) och trodde att det var något fel på min kamera då det kändes som att alla bilder var oskarpa. Men jag hade bara blivit PhaseOne-skadad antar jag... haha!

Studio med Phase One

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Idag var vi i studion hela dagen och fotograferade med Phase One (kamera värd massor av hundratusentals kronor), som har 80 megapixlar (!!). Filerna är megastora och jag tänkte sätta mig och redigera några imorgon och lägger upp här om det blev något bra. Det var mest kul att testa, bara ljudet av när Phase One tog en bild lät väldigt exklusivt! 
 
Eftersom att Akseli hade med sig en tomteluva så blev det självklart att vi skulle köra lite jultema på fotograferingen. Dock urartade det lite mot slutet men det är ju bara kul! (Det är jag som gömmer mig bakom håret på sista bilden). 

Många städer på en dag


Jag och (nästan) alla foton som turnerat Halland runt i några månader.. 



Nu sitter jag på tåget tillbaka till Stockholm igen, efter en kort visit i Göteborg. Har ni också märkt att uppdateringen här dör när jag åker till Göreborg? Haha. 
 
Idag har dock varit en lång dag, som började innan solen gick upp. Jag åkte ner till Halmstad och hämtade min utställning, sedan åkte jag till Falkenberg och satte upp min utställning! (Mer info om utställningen i Falkenberg lägger jag ut imorgon). Efter det så åkte jag till Kungsbacka på en känslosam begravning och avslutade dagen i Göteborg hemma hos Olivia där jag, hon och Philip åt tacos och mös lite. 
 
Jag minns inte sist jag bloggade från telefonen, men jag är på tok för trött för att plocka upp datorn nu, så ni får nöja er med mobilbilder och dålig upplösning (det skall inte bli en vana, gör lite ont att publicera det). Imorgon skall vi i alla fall fota med Phase One (superkamera) i skolan så då blir det säkert massor med extremt högupplösta roliga bilder! 

Ta mig till solen!

Blandade bilder från sommaren..
 
Hej där ute i vintermörkret (och i mitt fall; regnet)!
En dag som denna kan jag inte hjälpa att sakna dessa underbara sommarkvällar då både jag och kameran mår som bäst! Idag efter jobbet så skiner solen lite på mig i alla fall då jag skall ta tåget till Göteborg och hälsa på över helgen, det skall bli så mysigt! 
 
För fler soliga sommarbilder kan ni bara klicka in i mitt arkiv, i maj, juni och juli.
Ha en härlig helg!

Julbilder med Aina Lesse


På bild: Aina Lesse 
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8 + Speedlight Blixt
 
För någon vecka sedan fotograferade jag Aina för hennes julkalender, här har ni ett smakprov på bilderna vi fotograferade! Nu ligger de första bilderna uppe på hennes blogg (bland annat), och hennes duktiga mamma har även ritat in massor av detaljer på bilderna så att de blev superfina! (kika in första klara bilden här).

En fotografering med mig! (tävling)

 
Mitt i hela mitt flyttkaos så vill jag bara påminna er där ute om att man just nu kan vinna ett presentkort på en porträttfotografering (värde 1250 SEK) på min Facebooksida! (Klicka här för att komma dit). 
 
Vem som helst kan delta! Jag finns i Stockholmstrakterna, Göteborgstrakterna och Halland, men kan komma till övriga Sverige (och världen för den delen) mot reseersättning. Så fixa julklappen till familjen, blivnade studenten eller föräldrarna (eller till dig själv). Har ni frågor så kan ni bara skriva till mig! 
 
Ha en fin dag!

Te-Adventskalender

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
För ett par veckor sedan var min mamma på besök här i Stockholm och jag och Stina fick en mysig present a henne innan hon åkte hem igen. En Te-Adventskalender! Varför ha chokladkalender när man kan ha en sån här? (eller ja, man kan ju ha båda). En ny tesort varje dag! Den är köpt på Designtorget, och den fanns fortfarande kvar när jag var inne i en av butikerna idag. 
 
Som ni ser så har jag och Stina även fixat en gran! Den är kanske bara en meter hög men den passar superfint i lägenheten! Skall försöka lägga upp bilder i veckan, men först skall vi packa upp allting.. 

Movingday

Modell: Cia Johansson
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8

Efter en jättemysig och händelserik helg så börjar en händelserik och (förhoppningvis) mysig vecka. Idag flyttar vi några kilometer bort och jag hoppas och tror att detta blir bra. Jag lägger såklart upp bilder på lägenheten när allt är klart, så ni som är intresserade av hur det ser ut får se (hej mamma & pappa). 
 
Bilden ovan är från badkarsplåtningen jag hade med Cia och Stina (se de andra bilderna här).