Follow

Amanda Jona

Här kommer några utav bilderna som jag tog på Amanda i söndags! Jag visste redan att hon var duktig bakom kameran (Titta in hennes blogg →här← för att se några bilder hon tog på mig och Stina till exempel) men hon blir ju superfin på andra sidan kameran också! Detta var några utav de sista bilderna vi tog då solen stod som finast på himlen. Som sagt, älskar motljus!
 
 

Fotografering

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Gårdagens sista soltimmar spenderades på Drottningholm med Stina och Amanda där vi fotograferade varandra i lite olika miljöer och kläder. Det var Amanda som tipsade om platsen och ÅH vad fint det var! Vädret gjorde ju det hela så himla bra också, men jag kommer definitivt att återvända till Drottningholm och fotografera någon mer gång! 

Bilderna skall jag sätta mig och gå igenom ikväll om jag hinner (hade jag tänkt) och de dyker väl upp här så fort jag är nöjd, som vanligt. Ha en grym start på veckan där ute! 
 
Bild från Stinas telefon. 

En Familjehelg

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Hela helgen har jag umgåtts med familjen och vänner och det är först nu på söndagskvällen som jag har suttit ner känns det som! Men det har varit en superhelg verkligen, idag hade jag även en kanonkul fotografering med Stina och Amanda, längtar redan efter att gå igenom och redigera dem!

En kopp te

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Hej på er, och glad fredag! 
Just nu har vi en liten rast innan sista fotostudio-lektionen idag. Det har varit en intensiv vecka på Fotoskolan med mycket fakta och nya grejer! Superroligt tycker jag, men nu är man ganska mosig i huvudet. 

Just i detta nu är även min mor, far och syster på väg till Stockholm och skall hälsa på mig nu under helgen. Skall bli riktigt mysigt att ha dem här faktiskt. Skall ta mycket bilder! 

Josefine Olsson

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8 & AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Igår fotograferade jag Josefin i eftermiddagssolen här i Stockholm. Supergullig tjej verkligen, vissa av er känner säkert igen henne från hennes grymma blogg (josefines.se) och igår var hon i stan för ett event så vi passade på att fotografera lite innan det. Vi hade verkligen tur med vädret för solen lös så fint här i Tegnérlunden precis mellan regnskurarna! Motljus i mitt hjärta!
 

DIY: Hemmagjord Hålkamera

Har du inte råd med ett nytt objektiv till kameran? Lugn, du behöver inte ens ett! Förra veckan på Fotoskolan byggde vi våra egna hålkameror (en version av en av de första kamerorna som fanns på 1800-talet). Det är superenkelt och ger en häftig effekt på bilderna! Allt du behöver är ett kamerahuslock som passar på din kamera. 
 
 
Börja med att borra ett hål (helst i mitten) på kamerahuslocket. 
 
 
Sedan skall du försöka göra hålet så litet som möjligt (det borrade hålet är för stort). Ta en bit aluminiumfolie och gör ett litet litet hål med en nål, sedan tejpar du fast aluminiumfolien och målar den svart. Det är viktigt att allt är svart där inne! Sedan är det klart och du sätter bara fast kamerahuslocket på kameran som om det vore ett väldigt litet och platt objektiv.
 
 
Här är en testbild som jag tog ut från balkongen, De svarta prickarna som syns är smuts på sensorn (ja, jag måste rengöra den haha) men jag tyckte att det gav en cool effekt också. Det är helt omöjligt att ändra bländaren när man fotar såhär, så det är ISO och slutartiden som får avgöra hur bilden ser ut. Här är några bilder till som jag tog häromdagen när jag och Johanna var ute och promenerade. Slutartiden ligger på ungefär en halv sekund och ISO är uppe i 4000. Den enda redigeringen jag gjort i bilderna under är att jag gjorde dem lite varmare i färgerna. 
 
 
Ett litet intressant och roligt hemmapyssel för de fotointresserade!
 

Godmorgon måndag!

 
Godmorgon! 
Ännu en vecka har startat och jag är snart på väg till skolan. Idag är det Digital Bild som står på schemat och det betyder lite bildbehandling (hoppas jag). Vädret kunde ju varit bättre men skall försöka ha en underbar dag ändå, humöret är på topp! 

Monteliusvägen

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
I fredags kväll precis när jag skulle slumra till och somna så ringde Philip och sa att han hade jobbat klart och nästan var hemma. Vi pratade på lite och sedan sa han "Vänta lite, jag skall bara låsa upp dörren.." och några sekunder senare hörde jag en nyckel i dörren HÄR hos mig i Stockholm. Han hade alltså åkt hit med tåget från Göteborg utan att jag visste det, mött upp Stina där för att få nyckeln till lägenheten och bara kom hit. Jag blev så lycklig! 
 
Nu har han åkt hem till Göteborg igen efter en väldigt mysig helg tillsammans. Igårkväll tog vi en promenad på Monteliusvägen på Södermalm, där man har väldigt fin utsikt över en del av staden (där bilderna är tagna). Efter det gick vi på bio och såg The Maze Runner som vi båda tyckte var riktigt bra!

Fick ett mejl idag..



"Hej! Kommer du ihåg din fotoutställning på Medborgarskolan i Kungsbacka och Varberg förra året? Jag undrar om du fortfarande ställer ut?  I så fall skulle vi gärna se fram emot en utställning i höst."

 
Random bilder från året.
 
Det mejlet ramlade ner i min inkorg någon gång vid lunchtid idag. Och vad glad jag blir! Men sedan fick jag lite smått panik, jag har ju ingen tid för att fota något nytt och spännande! Men så gick jag igenom mina bilder från året (se bilderna över) och såg att jag ändå hade ett ganska genomgående tema i lek med färg och (framför allt) ljus. Vad tror ni, kan det bli något av det?

Testar ljuset i badkaret

Foto: Stina Magnusson - Redigering: Jag
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Både jag och Stina slutade lite tidigare igår och när kvällen smög sig på började jag bli lite rastlös, så vi gjorde en liten snabb fotografering innan hon var tvungen att åka och filma lite till ett skolarbete. Just därför blev det också jag som fick bli blöt. 
 
Vi har länge diskuterat att fotografera i badkaret, bland annat med vår brudklänning och lite andra roliga idéer! Men nu är badkaret och ljuset testat lite i alla fall så då är det bara att hitta tiden till det. Men jag tyckte att dessa bilderna (eller ja, den sista är väl lite mest på skoj) blev lite charmiga. Fast det är tur att jag inte pluggar till modell för jag är ganska dålig på att leverera olika uttryck i bild haha. 

Recension: Nikon AF-S 28/1,8G

 
För några veckor sedan köpte jag ett nytt objektiv vid namnet Nikon AF-S 28/1,8G. Jag har fått ett par kommentarer med frågor om vad jag tycker om det och även en fråga om jag kunde göra en liten recension så nu tänkte jag skriva ihop en liten sådan tänkte jag!
 
Info
Detta objektivet är ett fast objektiv (mest anpassat) för fotografering i situationer där man vill fota med ett stort och brett perspektiv, till exempel landskap, i stadsmiljö eller inomhus. Den stora bländaröppningen hjälper till när man vill ta skarpare bilder i svagt ljus och den skapar en fin bakgrundsoskärpa (vilket jag tycker om!). 
 
Varför valde jag just detta?
Anledningen till att jag kände att jag behövde det här objektivet var dels för att jag levt med endast mitt fasta 50mm i nästan ett års tid nu. Visst, jag älskade det och kände mig (nästan) aldrig begränsad med det. Det var det som alltid satt på kameran, MEN det var det där nästan som fick mig att fundera. Eftersom att jag ofta fotograferar porträtt i utomhusmiljö har jag ibland känt att jag vill ha ett bredare perspektiv så att jag kan vara nära den som fotograferas men ändå få med mycket av miljön samtidigt. Plus att jag alltid har varit lite svag för vidvinkelbilder, jag tycker att det är häftigt. 
 
Vilka jag valde mellan..
Eftersom att jag just nu bara är inne på fasta objektiv (skärpan och de stora bländarna är ju så underbara) så var jag aldrig inne på någon zoom utan de objektiven jag valde mellan var ett fast 28mm eller ett fast 35mm. Det gick lite fram och tillbaka i huvudet på mig men sedan tänkte jag att om jag ville byta till en vidare vinkel kunde jag lika väl gå hela vägen ner till 28mm. 
 
Såklart skulle drömmen vara en bländare på 1,4 (på detta objektivet har jag ju "bara" 1,8) men ni som äger kameror (speciellt fullformatskamoeror) har kanske lite koll på att priset på en sådan bländare är out of this world. I alla fall out of my plånbok. Det får bli när jag är rik och berömd någon gång, haha!
 
Vad tycker jag?
Det var som att en helt ny värld öppnade sig! Än så länge har jag absolut inte ångrat mig utan helt tvärt om, är mer nöjd än vad jag trodde att jag skulle bli. Nu är det detta objektivet som konstant sitter på kameran och jag upplever att (kamera)livet precis blev mycket bättre, haha! Såklart vinner 50mm på närporträtten och om man vill ha extra bakgrundsoskärpa och bokeh (som är så himla fint), men för er som sitter där ute med ett 50mm i kameraväskan och känner att ni alltid måste backa ett extra steg: SE HIT! Detta är lösningen. 
 
 
 
 
Mitt i allt detta så måste jag också passa på att tipsa om det senaste numret av Kamera & Bild där det finns en riktigt bra artikel med fotografen Nina Holma. Hon är så himla duktig! Spring och läs den!

Gillar ni inlägg som dessa får ni gärna gilla på bloglovin! ♥

Leopard

Modell: David Lundin
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Några har frågat om jag inte kan skriva en recension på mitt nya objektiv, och visst! Jag kommer antagligen lägga upp ett sådant inlägg imorgon för er som vill veta lite mer om vad jag tycker och lite jämförelse med mina andra objektiv. 
 
Nu är jag på tåget på väg mot Stockholm igen, efter en riktigt rolig och härlig helg i Göteborg! En helg går ju dock så väldigt mycket fortare när man har kul.. och imorgon är det skola igen! Men jag klagar egentligen inte, har väldigt roligt i skolan!

Studio

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Idag har hela min klass lekt och testat i fotostudion hela dagen. Ett bra slut på veckan, för det var riktigt roligt (även om man inte hann stå själv framför kameran så mycket då alla skulle hinna fotografera). Men nu har jag tagit "Studio-körkort" och kommer garanterat hänga mer i studion framöver och testa och fotografera. Skall bli riktigt spännande! 
 
I skrivande stund sitter jag på tåget hem mot bästkusten efter en månad i Stockholm (herregud det ha redan gått en månad!). Så en hel och härlig helg hemma med nära och kära väntar mig! 
 
Här är två snabba bilder jag tog på Linda idag i studion. 

Fler bilder på David


Modell: David Lundin
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8 & AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Här kommer den näst sista delen av bildserierna på David (tror jag). Bilden i mitten (med båtarna) var en ganska spontan bild men nu när jag såg den bland alla bilder så tyckte jag om den väldigt mycket. Och det huset man ser bakom honom är faktiskt det huset jag bor i (eller ja, det huset bakom det, om någon tyckte det var intressant att veta, haha). 
 
Idag har jag fotograferat lite spännande grejer med en duktig bildbehandlare, och imorgon skall vi (eller ja, mest han) retuschera bilden/bilderna snyggt! Ni kan se en liten sneak peak på min twitter sålänge! 

Min resa till Australien

 
I mars och april i år gjorde jag och Olivia en helt fantastisk resa längs östkusten i Australien. I sommar satte jag ihop en bok med över hundra sidor av bild och text från resan (precis som jag gjorde med bilderna från Sydafrika). Beställer mina böcker hos Önskefoto och blir alltid supernöjd med kvaliteten! 
 


Det var den helgen det..

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Tiden går fort när man har roligt! 
Igår eftermiddag åkte brorsan hem igen efter att ha spenderat lördag och söndag här uppe med mig. Och direkt efter det mötte jag upp Johanna som hängde med hem och vi åt gott och kollade på bra film hela söndagskvällen. Supermysigt! (Och så skönt att inte behöva sova själv då Stina är nere i Göteborg!)
 
Men idag är det upp och hoppa igen, måndag betyder skola och när jag kommer hem ikväll skall jag ta en tupplur innan allt TV-tittande som blir i början på veckan. Längtar redan nu efter den tuppluren! 

Gröna Lund

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Igårkväll kom min bror, Mathias, till Stockholm för att stanna hela helgen här uppe! Idag har vi tagit en promenad i Gamla Stan och sedan åkte vi till Gröna Lund på kvällskvisten och spenderade de sista timmarna på dagen där. Jag tror inte att jag varit på Gröna Lund sedan 2008 (om inte ännu längre sedan) så det var lite nytt och roligt! Vi lyckades vinna två stjärnvinster också, elefanten på bilden här över och även en två kilo center-choklad. Så vi kan väl kalla det en väldigt lyckad dag! 
 
Nu är vi dock väldigt trötta och slitna! Imorgon har vi planerat en härlig frukost och härlig dag i Stockholm innan Mathias åker hem till Göteborg igen på kvällen. Hoppas ni har en minst lika trevlig helg som jag. 

Sommaren är inte slut!

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Än är inte sommaren slut! Jag vägrar! 
Idag har det varit fantastiskt väder (och varmt!) här i Stockholm och det kunde inte passa bättre att jag hade en halvdag i skolan så jag kunde ta en underbar promenad genom stan innan jag åkte hem till lägenheten. När jag klev in genom dörren visste jag att det låg en glass i frysen och väntade på mig, men jag bestämde mig för att jag skulle gå och träna i en timme innan jag fick äta den, vilket jag nu gjort! Så om ni ursäktar så skall jag nu sätta mig på balkongen, nyduschad och glad, och njuta av min goda glass i solen...
 
Är fortfarande väldigt ovan vid att kunna ta selfies med systemkameran som jag kan först nu när jag skaffat mitt nya objektiv. Så är lite ringrostig då jag knappt tar selfies i vanliga fall (om inte fula dubbelhaka-bilder på snapchat räknas). Men här är jag innan jag gick och tränade i alla fall. 
 
Ha en underbar dag! 

Lill-Lördag

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Igårkväll ringde min telefon och några timmar senare stod jag bakom disken på mitt nya jobb. Det gick så fort att jag inte ens hann vara nervös, haha! Ovanpå det hade Stina haft en mindre bra dag idag så vi tog två flugor i en smäll och firade/tröståt med bullar och mjölk framför TVn när vi äntligen kom hem runt åtta båda två. 
 
Imorgon har jag halvdag i skolan och sedan tänkte jag åka hem och sova. Tycker jag är värd det efter många nätter med lite för lite sömn.. 

Moei Al Debis

 
Modell: Moei Al Debis
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Här är några utav bilderna som jag fotade på Moei för några veckor sedan i Göteborg. Det har blivit mycket bilder på killar nu det senaste här på bloggen men det kanske är roligt med lite omväxling också, jag fotograferar ju tjejer mer ofta i vanliga fall. 

På en brygga vid Sickla Kaj

Modell: David Lundin
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8 & AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Det är så roligt när man går igenom fulla minneskort från en fotografering och man hittar fler bilder man tycker om än vad man orkar redigera på en kväll! Här är några fler på David (men långt ifrån alla) som jag plåtade i onsdags förra veckan. Min favorit är den fyrkantiga bilden, vilken gillar ni bäst?