Follow

Mina bilder i webbshoppen

 
 
 
Under det senaste året så har det dykt upp ett och annat inlägg här på bloggen och på min instagram där ni sett bilder som jag fotograferat åt Sparv Accessories. Jag har nämligen gått och blivit deras webbshops-fotograf, och när det kommer nya smycken så får jag äran att fotografera dem till deras hemsida och instagram. Så himla roligt! De ger mig också nästan helt fria händer när det gäller hur bilderna skall se ut, vilket betyder att det finns så mycket av MIG i dem, jag är egentligen inte styrd åt något håll, utan går lite på egen känsla. Och jag tror att det är så det blir som bäst egentligen...
 
Det är lite ovant nu, men såklart så himla roligt att klicka sig in på en hemsida och se mina bilder pryda den. Ni får ju oftast bara se bilderna här, eller kanske bara "bakom kulisserna"-bilder, men jag tänkte att det kanske kan vara kul att ni också får se hur bilderna används "på riktigt". (Sparvs hemsida hittar ni här). 
 
 
 


 

Jag har bara regn hos mig...

Bild som jag tagit åt Sparv Accessories
 
 
Ni som har hängt här ett tag vet att det brukar bli ganska tyst och tomt här på bloggen under hösten tyvärr. Dessutom har jag nog den stressigaste och mest fullbokade hösten i hela mitt liv just nu så bloggen och bilder till den hamnar lite på sidan av. 
 
Regnet bara öser ner här utanför och kameran har legat kvar i väskan sedan jag kom hem från Stockholm i onsdags. Regnet har väl lite med det att göra men egentligen är det nog mest för att jag verkligen har behövt vila ut. I onsdags kunde jag räkna alla mina lediga dagar jag haft de senaste tre månaderna på en hand, och nu har jag varit ledig torsdag och fredag vilket jag och min kropp och min hjärna verkligen behövde (även om jag hade svårt att erkänna det själv). 
 
Men idag börjar mitt jobba måndag-söndag liv igen och då brukar jag konstigt nog hitta tid för foto någonstans i min galna vardag också. Har ni tips på inlägg som ni vill se här så får ni gärna skriva det! (Om ni undrar över någonting, frågor om inställningar, redigering och sådant). 


Bild som jag tagit åt Sparv Accessories.
 

Svart och vitt och blommor

 
 
Foto: Emma Grann 
 
 
Här är några färdiga bilder från förra helgens studiofotografering med Ellinor som modell och Patric som fixade det här fina håret. Jag fick hjälp av duktiga Lina som fixade retuschen, och jag tycker att hon fick fram känslan väldigt bra, precis som jag tänkte att det skulle bli. Lite mjukt och fint. Vad tycker ni? 
 
Jag har haft fullt upp i flera dagar nu med fotograferingar och skola, och därför har det varit lite tomt här tyvärr. Men jag har så mycket bilder som skall fixas och sedan kommer de att dyka upp här så snabbt allt blir klart, I promise!  Om ni saknar mig så försöker jag vara duktig på att uppdatera min Snapchat (emmagrann) och min Instagram (emmagrann) hyfsat flitigt, så ni kan följa mig där också för fler bilder och bakom kulisserna!
 
 

Winter is coming

 
 
Om jag bortser från att det är riktigt kallt idag (första dagen med minusgrader här tror jag), så var det ju jättefint ute idag. De här bilderna är tagna mitt på dagen, runt halv två, men ändå kändes det som tidig morgon eller sen eftermiddag eftersom att solen liksom aldrig ritkigt orkade sig upp ordentligt. 
 
Nu, efter min kalla promenad i skogsområdet kring när jag bor så skall jag sätta mig med en kopp varmt härligt te, dra en filt över mig och bara njuta av en helt ledig dag. De är otroligt sällsynta i mitt liv nu för tiden...
 
 
 

Mörka mörka november

 

Det är ju mörkt dygnet runt just nu känns det som! Det är mörkt när jag åker till praktiken på morgonen och det är mörkt när jag åker därifrån på eftermiddagen. Mörker mörker mörker

Men igår fick jag sluta något tidigare och jag hann knäppa dessa bilderna på Sara strax innan fyra på eftermiddagen (med hjälp av en blixt och lite upplättning i Photoshop). Det var iskallt och nästan helt mörkt men det kändes ändå bra att få vara lite kreativ med kameran igen.
 
Hoppas ni mår bra där ute i mörkret!
 
 
 

Fotoresa i USA

Blandade bilder från sist jag var i USA, då jag gjorde en lång roadtrip med familjen sommaren 2014.
 

Det finns en engelskt ord som heter Wanderlust, för er som inte har koll på detta ord så betyder det ungefär "en stark önskan om eller impuls att vandra eller resa och utforska världen", och det är precis det jag känner just nu. Jag är säkert inte ensam med att sitta och fönstershoppa på olika resesidor nu när mörkret och kylan tar över hela ens dagar. 
 
Men jag har en resa planerad! Jag skall åka med på en utav Emma Svenssons fotoresor nästa år (woho!!), resan kommer starta i Los Angeles och heter USA Roadtrip - Desert Edition, ni kan läsa allt om den här. Men precis som det låter så kommer det vara fokus på ökenlandskap och vi kommer besöka massor av otroliga nationalparker, städer och såklart Grand Canyon. Det skall bli så galet otroligt roligt och även om det är nästan ett år kvar så kittlas wanderlusten i magen redan! 
 
Här nedan kan ni se en film från en liknande resa med Emma Svensson 2014, filmat av en deltagare som var med då. (Det är alltså inte jag som gjort filmen! Det blir en första Emma Svensson resa för mig nästa år). 




Kan ni förstå hur taggad jag är?
Är det någon av er som också skall med?
 

När vägar korsas av en slump

 
 
I torsdags kväll satt jag och packade min resväska inför en helg i Stockholm, det var flera månader sedan jag var där sist och jag kände att det skulle bli kul att åka tillbaka en stund. Det har ju trots allt blivit lite som ett andra hem. 
 
När jag sitter där på golvet och funderar på vilka kläder jag skall ta med mig så plingar det till i telefonen och det är ett meddelande från Marisa. Jag nämner det bara någon gång ibland här på bloggen så många av er vet nog inte, men kort sagt så var jag utbytesstudent i USA när jag var 17 år, då jag bodde hos en amerikansk familj i Texas och gick på High School i ett år där. Marisa är från Tyskland och var min amerikanska familjs första utbytesstudent året innan mig (jag var deras andra) och jag och Marisa har träffats förut, två gånger i Tyskland (senast för tre år sedan), och vi har väl blivit lite som släktigar på grund av att vi har samma amerikanska familj som vi båda har starka band till.
 
Marisa: "Hi Emma! I fly to Stockholm with a friend this weekend, do you know anything cool we can do or see?".
Vad är oddsen att vi är i Stockholm samma helg när ingen av ss bor där?! Så vi bestämde oss såklart för att träffas och vi (tillsammans med hennes vän Jessica) tog en fika på Södermalm och sedan promenerade vi upp till Monteliusvägen (så himla fint där!). 
 
Vi lade upp en bild tillsammans och taggade vår amerikanska familj (som inte hade en aning att jag och Marisa var i Stockholm och skulle träffas) och de ringde upp på Facetime och började gråta (och jag med!). Ibland glömmer man liksom av att man saknar någon eftersom att man aldrig ses, men i tider som dessa när det händer så hemska saker i många delar av världen så kändes det bara så himla bra att få prata med dem och berätta att jag saknar dem och bryr mig om dem så mycket. 
 
 

Idag i studion...

 
 
Nu är jag i Stockholm, och min lördagskväll spenderades i studion med det härliga gänget som bestod av Patric, Ellinor och Magnus. Vi byggde fondväggar och fixade med hår, kläder, smink och ljus och fotograferade i några timmar. Det blev några olika looks, och tiden bara springer iväg där inne! Så himla kul! 
 
De färdiga bilderna kommer såklart att dyka upp här så småningom, tills dess får ni nöja er med dessa bakom-kulisserna-bilderna. Nä, nu måste jag snart gå och lägga mig, för imorgon väntar ännu en spännande fotografering!
 
 
 

En promenad på bron

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Efter praktiken igår så skyndade jag mig iväg med kameran i högsta hugg för att hinna till Götaälvbron innan solen gick ner. Det är så väldigt sällan (typ aldrig) jag springer, men när det är ett fint motiv på spel så kan jag typ springa hur långt och hur snabbt som helst, haha! Det är sant!
 
Och jag hann! Det blåste iskalla vindar så att jag knappt kände mina öron och fingrar men det tänkte väl inte jag på där jag vandrade runt, så lycklig över att få knäppa av några härligt blå bilder i solnedgången.
 
Vilken bild gillar ni bäst?
Det är alltid så svårt för mig när jag skall välja en (eller ibland två) bilder till Instagram, haha!
 
 
 

Solen och motivationen

 
 

När jag gick hemifrån idag så kände jag bara den här lilla ångesten över att jag inte har bloggat sedan i måndags, jag har knappt plockat upp kameran sedan i söndags. Molntäcket har inte spruckit upp sen dess och det såg dystrare ut än någonsin utanför fönstret. Men! Jag plockade med mig kameran ändå i hopp om att fånga något fint idag efter praktiken. Kanske solen (och kanske framför allt min motivation) tittar fram trots allt. 

Precis när jag skall gå över bron för att komma till Grafia så tittar solen fram, kanske i 30-40 sekunder totalt men det var allt jag behövde för att (i panik) hinna rota fram kameran och ta bilden ovan. Vi får se om jag hittar något roligare och finare motiv i eftermiddag, och förhoppningsvis tittar solen fram även då, men motivationen fick sig en spark i baken nu i alla fall! 

 
 

Den efterlängtade solen!

 
 
ÄNTLIGEN!!
Jag var så otroligt trött igår morse när jag vaknade, efter en lördag av stressigt på jobbet, kalas på eftermiddagen och fest hela natten. Men alarmet gick och jag hasade mig ur sängen och längtade inte så mycket efter att åka till jobbet igen, men helt plötsligt inser jag att det är helt blå himmel och sol ute! Och med en halvtimme kvar innan jag skulle åka till jobbet sprang jag ut med kameran i högsta hugg och fotograferade lite i det området där vi bor. Helt plötsligt glömde jag bort att jag var helt utsliten och en aning bakfull, och jag fick äntligen se solen igen. Det kan göra så otroligt mycket! 
 
 
 

Grafia: Min Praktikplats

 
 
Eftersom att jag "aldrig" (det låter dramatiskt men det känns verkligen så) har tid att fotografera för mig själv eller till bloggen längre så tänkte jag att jag får göra ett blogginlägg om just varför. 
 
Som många av er vet så går jag just nu en yrkesförberedande utbildning på Fotoskolan STHLM som heter Kommersiell Fotograf. Jag är just nu inne på andra (och därmed sista) året på utbildninen och den innefattar 24 veckor LIA (Lärande i Arbete = typ praktikplats). Just nu är jag mitt inne i min LIA-period som jag gör på Grafia i Göteborg. Här fotograferas det massor med kläder, men också en del andra prylar och människor (kika in Grafias hemsida här) och jag hänger med några olika fotografer här och hjälper till där det behövs med fotograferingar, assistans, strykning och liknande. 
 
Eftersom att många (nästan alla) fotograferingar som sker här på Grafia är nya kollektioner av kläder eller grejer så får jag såklart inte lägga upp nästan några bilder på sociala medier eller bloggen eftersom att kläderna inte ens kommit ut i butik ännu. Ungefär varannan vecka fotograferas det nya Monki-kollektioner och jag vill bara köpa allt som finns men ibland är det flera veckor tills kläderna kommer ut i butik (i-landsproblem haha). 
 
Det är väl egentligen därför som jag inte heller har skrivit så mycket om min praktikplats här på bloggen (jag är ju inte den typen som bloggar utan bilder) och några har till och med frågat om jag hoppat av min utbildning i Stockholm, vilket jag då inte har! När LIAn slutar i mars så åker jag upp till Stockholm igen och pluggar de sista månaderna av skolan; slutarbete, (förhoppningsvis) utställning och allt. 

 
Bilderna är från min Instagram och Snapchat, tagna på Grafia. (Ni kan följa mig under användarnamnet @emmagrann där). Hunden heter Rune och är i studion nästan varje dag, så himla mysig och söt hund. 
 
 
Här hänger jag cirka 8:30-16:00 varje vardag och på helgerna jobbar jag i butik på dagtid så jag är aldrig hemma när det är ljust ute (med några ytterst få undantag på sällsynta lediga helgdagar). Och även om jag är jättesugen på att dra ut och fota på eftermiddagen när jag kommer hem så är det helt kolsvart ute, och jag blir helt omotiverad och slänger en filt över mig och kollar på serier istället. 

Men nästa helg skall jag upp till Stockholm och bara fotografera för mig själv! En lite modeinspirerad plåtning på lördagen och en fotografering på location med lite drömskt tema på söndagen. Och även om jag har kul och lär mig mycket på Grafia så skall det bli så himla kul och skönt att släppa taget om regler och tider och bara fotografera lite för mig själv. Det är så himla viktigt!
 
 
 

Bygger en portfolio


 
 
En uppgift vi har fått i skolan är att ha en "färdig" portfolio när vi slutar skolan i vår. Det är verkligen en utmaning att bygga en portfolio som jag är nöjd över, men det är väl som många säger; att den aldrig någonsin blir klar, det är ju meningen att den skall byggas på hela tiden. 
 
Än så länge har jag tretton bilder i den, bara för att börja någonstans. Och det är himla svårt (som sagt) att bestämma en ordning, göra ett urval där alla bilder på något sätt passar med varandra men ändå visar olika stilar och egenskaper hos mig. Helt plötsligt ser alla mina bilder likadana ut och jag vet inte om det är bra eller dåligt, haha! Men det är väldigt lärorikt att analysera och fundera över sina egna bilder, att försöka se dem med andras ögon, men också att få tips och råd från utomstående. Alla har så olika åsikter och det är både roligt men såklart lite jobbigt, då det sista valet ändå ligger i mina händer.
 
Min portfolio är från Geete och i A3-format.
 
 
 

Färg-Grann

 
I ett försök att hitta dessa bilderna på min blogg för att visa någon så märkte jag att jag aldrig publicerade dem här tillsammans. Det här är projektet som startade som ett självporträtt och slutade som en hel serie på familjen Grann - Pappa, Mamma, Jag, Mathias och Sara - som nu hänger i min familjs kök hemma i Fjärås (i en rad som de små bilderna här nedan). Jag har länge diskuterat med min mamma om att ta ett familjeporträtt på oss alla som vi kan ha tillsammans, men (ganska spontant) blev det var sitt enskilt porträtt istället, och det kanske till och med är mer personligt men definitivt roligare!
 
 
 
 
Samtliga sminkningar och hår har duktiga Mia Wahlström gjort. 
Här kommer lite bakom kulisserna...