Follow

Tips: Gör dina bilder höstiga!

 
När väl hösten är på ingång så vill jag alltid att det skall bli sådär färgglatt och fint på träden direkt. Men det tar alltid så mycket längre tid än man tror och sedan är allt det vackra borta efter en vecka eller två. Känner ni igen er?

 
Så jag tänkte visa er mitt bästa knep för att få "höstigare" bilder när det egentligen inte är så höstigt ute!
 
Ta en bild som ni gillar och som ni kan tänka er ser mysig ut när den får lite höstigare färger. Tänk på att helst fotografera i RAW-format, då färgerna blir lättare att ändra på utan att bilden blir "förstörd". Sedan öppnar du den i  ditt redigeringsprogram, jag använder mig utav Photoshop CS6 men detta fungerar även i Lightroom (dock med lit andra verktyg) eller andra versioner utav Photoshop. 
 
 
 
Här är min bild som jag vill göra höstig och mysig. Den är från nästan exakt ett år sedan då jag och Stina träffade härliga Amanda första gången och vi åkte på en liten foto-tur till Drottningholm (kika in några utav de bilderna här). Här har bilden bara gått genom Raw-konverteraren där jag ställt in lite ljushet och kontrast så som jag vill ha den. 
 
 
 
Sedan använder jag det fantastiska verktyget "Selective Color" (jag tror att det heter Selektiv färgändring i svenska versionen). Jag älskar i alla fall det verktyget!! Använder det nästan alltid på etteller annat sätt i mina bilder.
Klicka här för att komma till mitt inlägg om hur jag brukar redigera mina bilder.
 
 
 
I Selective Color kan man ändra på färgerna ganska enkelt i en bild. Och här vill jag ju ändra på de gröna och gula färgerna till fina oranga och röda färger. Så jag väljer "Yellows" (som ni ser här ovan) för att få ändra de gula färgerna i bilden. Där gör jag de gula färgerna mörkare genom att öka det svarta och sedan gör jag dem mycket rödare genom att dra upp Magentan, men också genom att dra ner Cyan-tonerna.
 
 
 
Efter det brukar jag testa att dra lite i de röda kanalerna "Reds" (för att fixa till huden, ibland får den konstoga färger när man drar i det gula) och i de svarta kanalerna "Blacks" (där jag brukar dra ner de gula tonerna för att få en lite blå ton i skuggpartierna) och se vad jag tycker känns bäst, men det mesta görs i de gula kanalerna. Akta er för att dra för mycket i färgerna bara, det kan se lite "overkligt" ut. Sedan gör jag några kurvor, lite snabb hudretusch och plockar bort "onödiga" föremål i bilden. Men detta är ju helt individuellt och blir olika på alla bilder, gö bilden så som du tycker blir snyggt!
 
 
 
Tadaaaa! Nu ser det ut som en jättehärlig höstdag, redo att bloggas. 
Så, ut och testa med er nu! Vill ni läsa fler utav mina foto- och redigeringtips så kan ni klicka in här!
 
Gillar ni inlägg som det här så får ni gärna klicka "gilla" här nedanför ♥
 
 

Kvällspromenad i blåbärsriset

 
I söndags syntes inte ett enda moln på himlen på hela dagen. Inte ett enda!
Jag kunde ju inte gå miste på en solig kväll ute med kameran så jag tog med mig Sara, Mathias och Philip ut på en biltur i naturen i området där jag växte upp. Syrran hamnade som vanligt framför kameran, och solen gav oss helt fantastiskt ljus! No need to say more. 
 
 

Ett nytt objektiv!

Äntligen! 
Nu har jag tagit steget och köpt mig det objektiv jag velat ha så länge. Som ni kanske vet så är jag ett stort fan av kort skärpedjup (när det som är framför och bakom fokuset i bilden blir suddigt och fint). Jag ligger jämt och trycker på 1,8 vilket är den absolut största bländaren (ger kortast skärpedjup) som jag har haft på alla mina objektiv. 
 
Nu gick jag och uppgraderade mig till en 1,4. Det kanske inte låter som så mycket men tro mig, som jag har längtat! Dessutom skall detta objektiv tydligen ge bättre färgåtergivning och vara snabbare. Jag får åka ut och testa det i veckan, sedan skall jag göra en liten recension här på bloggen om vad jag tyckte, jag lovar! 
 
Men!
Detta betyder att jag egentligen inte har någon nytta utav mitt 50mm 1,8 längre så jag kommer sälja det. Om du är intresserad av att köpa det så får du gärna mejla mig på [email protected] så pratar vi mer och kommer fram till ett bra pris! 
 
Det är verkligen ett perfekt objektiv för porträtt (nästan alla mina porträtt och rese-bilder som ni ser här på bloggen är tagna med det). Och jag skulle inte kunna klara mig utan ett 50mm i mitt fotograferande! 
 
 
 
Juste!! 
 
My Everyday har gjort en lista, "Femton Fantastiska Fotobloggar", där jag finns med, så himla kul!!
 
Listan är verkligen värd att kolla in, så många duktiga människor! Längst ner i listan finns det även en liten omröstning, det skulle vara jätteroligt om ni gick in och röstade på mig :) 
 
 
 
 

Tillbaka i studion över dagen

 
 
Igår åkte jag upp på ett jobb i Stockholm över dagen, en portfoliofotografering till en modell, Sandra Karlsson, som behövde nya bilder. Vi hade himla roligt och testade alla möjliga ljus och kläder, det skall verkligen bli kul att gå igenom bilderna ordentligt och se vad det blev av det! 
 
Sist jag åkte upp till huvudstaden för ett fotojobb så blev det totalkaos med tågen både upp och ner, och dagen kändes inte alls bra, så jag var lite orolig när jag satte mig på tåget 6:30 (!!) i lördags morgon för en dag i Stockholm. Men allt gick jättebra och de totalt sex timmarna ombord på tågen kändes faktiskt inte alls jobbiga. Jag fick möta både den otroligt vackra soluppgången och sedan den fina solnedgången över Sveriges fina landskap. Den resan mellan Göteborg och Stockholm är verkligen vacker, jag bara satt och njöt båda vägarna. På morgonen fick jag se älgar vandra över åkrarna i morgondimman och på kvällen fick jag se solen långsamt gå ner över de vackra barrskogarna och solen lös så fint in bland träden att jag blev helt full utav inspiration! Och den inspirationen har jag verkligen levt på efter det, den bara sprudlar inom mig, så nu skall jag ut och släppa den fri ikväll tänkte jag!
 
 

Med solen och vinden i håret




Igår kväll tog jag tåget hem till familjen efter jobbet och innan vi åt middag tillsammans så tog jag en promanad i solen med mina underbara syskon. Kameran hängde såklart med och jag knäppte av ett par bilder på Sara som ni ser här. 

Just nu sitter jag på ett tåg mot Stockholm där jag skall göra ett spännande fotojobb idag. Tåget gick redan 6:30 imorse från Göteborg så jag är ganska trött just nu när jag snart anländer till Stockholm, men efter en god frukost snart så skall jag nog vara back on track! 
 
 
 

Precis vad jag behövde

 

Jag trodde inte jag skulle säga detta, men jag tycker faktiskt att det är lite mysigt att hösten har kommit (säkert för att det inte har blivit jättekallt eller jättemörkt ännu). Men kvällar som dessa, med ljus tända och regnet smattrande mot fönstret är ju så himla mysiga. Jag har inte läst en bok på jättelänge heller, jag har varken haft tid eller lust faktiskt, men istället för att sätta på Netflix direkt när jag kom hem idag så satte jag mig faktiskt ner och läste lite i en bok jag började läsa för länge sedan. 

Nu har jag en härlig kopp te som väntar på mig också, kan det bli mer höstigt? 
 
 
 
 

En perfekt höstdag i London

 
 
Här är en bunt bilder från gårdagen i fina London!
Vi kom hem till lägenheten i Göteborg i förmiddags igen efter att ha gått upp väldigt tidigt imorse för att hinna med vårt flyg hem. Men vår en och en halv dag i London har varit väldigt mysiga. Det var en fantastisk höstdag igår med strålande sol och över tjugo grader som mest, vi vandrade bara runt i staden och njöt. Jag träffade även på Sarah som går i samma klass som jag på Fotoskolan STHLM, hon bor och gör sin praktik i London nu. Der var väldigt trevligt att träffa henne och hon visade oss några mysiga lokala marknader söder om stan (eftersom att hon har bott i London väldigt länge) där det verkligen inte var så turistigt som i mitten av stan. Superkul att se en annan del av London också! 
 
Nej, nu får jag stiga upp ur soffan (där vi har softat hela dagen och bara kollat på serier), och göra lite nytta! Laga middag i alla fall och sedan gå tillbaka till soffan kanske....
 
 

En kväll i London

 
Nu är jag och Philip framme i London och vi hann med en mysig kväll på stan tillsammans! Men nu skall vi somna och samla krafter inför en heldag i London imorgon! 

Jag väckte den kreativa ådran

 

Imåndags vaknade jag upp och kände mig så tråkig. Sååå tråkig. Allt var bara trist och jag hade varken motivation eller inspiration i min kropp. 

Jag kände bara att JAG MÅSTE GÖRA NÅGOT KREATIVT, så jag hörde av mig till min fina vän Emmy och vi planerade in en fotografering. Med rökbomber, brudklänning och fina ormbunkar skapade vi lite drömska bilder igår eftermiddag. Det var jätteroligt! Jag har aldrig testat att fota med rökbomber förut och det var sjukt svårt att få röken som jag ville då den blåste och blåste åt alla håll och kanter. Där sprang vi runt bland halkiga mossiga stenar och grenar. 

Jag tyckte kombinationen av grönt och vitt blev fint! Och jag har ett par rökbomber kvar att avfyra så vi får se vad jag hittar på med dem! Inspirationen och motivationen är räddad i alla fall, och nu känner jag mig mer lugn och glad igen! 



Bakom kulisserna (hahaha)! 

Häftiga bilar i en småstad

 
 
Ni som har hängt här ett tag vet att dessa bilderna inte är nya, men de är absolut aktuella! Det har ekat tomt här så många dagar att jag var tvungen att lägga upp något. Det är nämligen så att jag jobbar i butik på helgerna, och det företaget jag jobbar för har renoverat hela sitt Kungsbacka-kontor och nu skall de sätta upp nya tavlor. I några veckor har det varit lite oklart men idag är de nya tavlorna beställda, och det blir mina bilder (iiip!) som skall upp i stoooora storlekar på deras nya väggar! 
 
Bland annat några utav dessa bilderna som jag tog i USA förra sommaren. I en superliten stad i staten Oregon som vi stannade i när vi körde från Seattle till San Francisco. Det var hundratals såna här häftiga bilar på gatorna den dagen då det var ett stort event (sån himla tur!). Många bilder blev det, min favorit är den sista, vilken gillar ni bäst?
 

Havspromenad och äppelkaka

 
 
Efter jobbet (eller praktiken är det ju) i tisdags så åkte jag ner till Stina som var hemma från Stockholm och hälsade på. Vi promenerade längs havet vid Tjolöholms slott och åkte sedan hem och fikade gott med Stinas familj i trädgården tills solen gick ner. Jag hoppas verkligen att det här vädret håller i sig nu, jag blir så mycket piggare och gladare av solen! 
 
Jag skall se till att planera in lite fotograferingar framöver, måste ut och fotografera mer känner jag!
 

Tips: Experimentera med långa slutartider

I de mysiga skogarna lite utanför Seattle i USA 2014


Nu när kvällarna börjar bli mörkare och dagarna kortare (inte ens jag kan förneka det längre) så brukar jag tappa inspirationen till foto. Ni kanske redan har börjat märka det, då det är mindre uppdateringar än normalt. "Min" tid är ju liksom sommaren, jag älskar den, dyrkar den, det är då jag verkligen LEVER med kameran runt halsen.

Men en kul grej man kan testa på nu när det börjar bli mörkare är att experimentera med långa slutartider och effekterna av det. Det är superkul när man får till det! Så jag tänkte att jag gör ett inlägg där jag förklarar lite hur det funkar! 

 
Du behöver
+ Kamera
+ Stabilt stativ
+ Fjärrutlösare (om du inte har någon så funkar självutlösaren lika bra). 
+ Ett motiv. Vanliga motiv är vatten (och vattenfall), natthimlen, natur och sådant. Men var kreativa! Ni kan säkert hitta något roligt som passar er! 
 
Planera
+ Tänk på att ställa in ISO-talet så lågt som möjligt (100 ISO eller lägre om det går).
+ Stäng bländaren så mycket som möjligt (större siffra desto bättre) F/11, F/16, F/22 osv.
+ Det är lättare under skymning eller gryning, ju mörkare det är desto lättare blir det!
 
 
Andra hjälpmedel
Målet är att kameran ska exponera bilden under en lång tid, flera sekunder faktiskt. Det som rör på sig under tiden kommer att bli suddigt på bilden och det som står still kommer att bli väldigt skarpt. Det blir lättare att fotografera längre tider om du använder ett ND-filter, det är ett filter som du skruvar på objektivet och det absorberar ljuset ungefär som solglasögon. Det finns att köpa på de flesta kamerabutiker, men det är dock inte nödvändigt om du väljer att fotografera när det är lite mörkare. 
 
Såhär gör du!
Sätt kameran på stativet och rikta kameran åt det håll/den vinkeln du vill ta bilden. Sedan ställer du in ISO-talet så lågt som möjligt och Bländaren på ett högt tal (helst inte mer än F/16, men om nödvändigt kan du använda F/22) och slutaren på cirka 10 sekunder (känner du dig helt lost när det gäller inställningar på kameran så kan du läsa det här inlägget där jag förklarar bländare, slutare och ISO). 
Blev bilden för ljus eller för mörk så ändrar du slutartiden till fler eller färre sekunder, det bästa är att testa sig fram, det beror väldigt mycket på hur ljust eller mörkt det är när just du fotograferar. Blir bilden för mörk så måste du ha en längre slutartid, så att kameran hinner fånga in mer ljus, och tvärt om om bilden blir för ljus.
Anledningen till att det är bättre att ta bilderna med fjärrutlösare eller självutlösare är för att kameran får stå helt stilla medan den tar bilden, om du är där och trycker på avtryckarknappen själv så kommer kameran alltid att röra sig ytterst lite och då kan bilden bli oskarp. 
 
Så, ut och testa med er nu!
 
 
Kom gärna med fler tips om vad ni undrar över eller vill testa så kanske jag kan göra ett inlägg om just det, kika även in min kategori "fototips" för fler små och stora tips om foto!
 
...och gillar ni inlägget och vill ha fler tips som det här så får ni gärna trycka på "gilla"-knappen längst ner i de här inlägget! ↓
 
 

Ett fotojobb och flera tåg

 
Herregud, vilken dag!
Klockan 10:30 hoppade jag på ett tåg mot Stockholm, där jag hade ett fotojobb planerat idag klockan 16:00. Tåget skulle vara framme vid två så jag hade massor av extratid. Men helt plötsligt stannar tåget, och det ropas upp i högtalarna att rälsen är översvämmad och att tåget inte kommer kunna åka längre. Då var klockan tolv, och tåget vände för att åka en annna väg. Så vi åkte söderut i någon timme innan vi började åka norrut igen. Men det var så himla många tåg som vände så vi kunde inte köra alls fort uppåt, så jag var inte framme i Stockholm förrän vid 17:10. Över sex timmar efter att jag hoppade på det i Göteborg. Då hade jag hunnit boka om fotograferingen till 17:00 och väl framme i Stockholm blev det fort in i en taxi för att hinna!
 
Fotograferingen gick dock bra, men det var lite stressigt då mitt tåg hem skulle gå vid halv åtta igen. Jag gillar verkligen inte att jobba under stress, men det var hyfsat enkel ljussättning och ganska få bilder så det kändes ändå som att jag fick till något bra. 
 
När jag var tillbaka på Stockholm C så kunde jag knappt komma in genom dörrarna för att det var så mycket folk, tågen mot Göteborg hade inte gått sedan fyra på eftermiddagen och det var lite smått kaos. Jag tog en kö-lapp till SJs kontor för att få hjälp, men märkte att jag var nummer 560 i kön ungefär, samtidigt som jag såg att mitt tåg ändrade tid till 21:35 och jag kände bara hur natten skulle bli väldigt lång. Tåget som skulle avgått mot Göteborg 16:30 stod ute på plattformen och jag knödde mig ut och fick tag i en tågvärd, jag frågade med mina snällaste valpögon om jag kunde få hoppa på detta tåget mot Göteborg istället och DET FICK JAG! 
 
Så nu sitter jag här, helt utmattad även om det enda jag gjort idag är att åka tåg typ, och nu är det ett par timmar tillbaka till Göteborg också, så totalt elva timmar sittandes på tåget idag blir det minst, inte så konstigt att jag har ont i rumpan kanske...
 
 

En liten film

Eftersom att vi läste en kurs i rörlig bild förra veckan i skolan så testade jag på att filma lite under fotograferingen med Sara bland ljungen häromdagen (se bilderna här), jag filmade dock alldeles för lite och helt utan sativ (så det är lite skakigt), och därför hade jag inte material till att göra något som jag är jättenöjd med tyvärr, men jag tycker ändå att den blev tillräckligt mysig för att lägga upp här som en liten testfilm. Så här kommer den... (kom ihåg att kolla i HD)...
 
 
 
 
Såååå... tycker ni att jag skall börja filma lite också och lägga upp här då och då (om jag lovar att göra det mer välgjort), eller tycker ni att jag skall hålla mig till foto? Var ärliga nu - fast snälla - haha!