Follow

Stephanie

Modell: Stephanie Nyberg II Utrustning: Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4
 
 
I måndags träffade jag Stephanie en stund på förmiddagen och vi trotsade de hårda vindarna vid havet och tog några bilder tillsammans i det fina vårvädret.  
 
Tips! När solen är som starkast kan det vara svårt att få till det där korta skärpedjupet som jag tycker är så fint. Då kan man försöka hitta lite skugga under träd (som vi gjorde här) eller bakom ett hus för att bilderna inte skall bli helt "utbrända" och så ljusa att man tappar alla de fina detaljerna som finns. Här har jag fotograferat med bländare 1,4 (väldigt kort skärpedjup) vilket hade varit i princip omöjligt att få till i strålande sol. 
 
 
 

Frågor & Svar

 
 
Det kom en del frågor från er efter min undersökning och jag har fortfarande många kvar att svara på men här kommer några av dem i alla fall! Kom gärna med fler frågor också (skriv det som en kommentar) om det är något ni undrar om mig eller om något jag har skrivit om!
 
 
Vad var din första riktiga kamera och objektiv? Vad har du haft för kameror?
Tro det eller ej, men min första riktiga kamera var analog, japp, så gammal är jag, haha! Jag tror tyvärr inte att jag har den kvar (eller ligger den kvar någonstans där hemma mamma/pappa?). Det enda jag minns av den kameran är att mamma och pappa var tvugna att köpa ny film till mig minst varannan vecka, haha! Jag var nog runt 10 år när jag började fotografera med den, och sedan dess har jag varit fast bakom en kamera...
 
Min första systemkamera var en Nikon D60 med standardobjektivet (18-55 mm), den fick jag nog när jag var runt 15 år och efter några olika objektivköp, som till exempel Nikon 60mm Macro f2,8 och Nikon 55-300 mm f2,8 köpte jag mig en Nikon D3100 när jag var 18 år och någon månad innan jag fyllde 21 köpte jag mig en fullformat, min nuvarande kamera; Nikon D600 och ett Nikon 50mm f1,8. Efter det har ag köpt mig två objektiv, Nikon 28mm f1,8 och Nikon 50mm f1,4 som ersatte mitt 50mm f1,8. Men jag tänkte skriva ett inlägg om hela min utrustning snart, så mer om det då! 
 
Hur fick du upp ögonen för foto? 
Allt började med den där lilla analoga kameran, jag kunde verkligen inte släppa den och det syns verkligen i mina gamla fotoalbum! Det finns sida efter sida efter sida med bilder på samma grej eller person i 40 olika vinklar, haha! Jag måste visa er det någon gång... Allt handlar om att fortsätta och fortsätta träna och testa nya grejer! Det är det jag tycker är roligt! Jag kunde stå i timmar och fotografera vattendroppar i handfatet när jag var 13-14 och hade fått min första digitalkamera (en sån liten, kompakt), min brorsa trodde nog att jag hade blivit galen, haha! 
 
Vad har du för objektiv och vilket är ditt favoritobjektiv?
Jag har tre objektiv just nu: Nikon 50mm f1,4, Nikon 28mm f1,8, Sigma 150-500mm f5 och Nikon 60mm Macro f2,8. Det sistnämnda använder jag dock alldeles för sällan! Jag gillar egentligen Macro men jag har oftast med mig mitt 50 och mitt 28 överallt så det blir liksom dem jag använder mest. Jag pendlar hela tiden mellan vilken utav dem jag gillar bäst men just nu är det nog Nikon 28mm f1,8! Det är så roligt med vidvinkel!
 
 
 

Hur gör du för att få fotojobb?
Jag försöker vara aktiv på sociala medier! Jag tror att det gällar att synas och höras, så jag försöker att uppdatera lite oftare och alltid jobba på att bli bättre. Jag har en Facebooksida som jag ibland annonserar på (betalar en liten summa för att synas som reklam i andras flöden) men för det mesta försöker jag bara vara aktiv och ha en bra kvalitet på det jag lägger upp, på bloggen, instagram och andra ställen. Än så länge har jag inte gjort så mycket annat för att få jobb, det gäller att göra ett bra intryck när man väl får jobb för det är då det börjar rulla på! Kontakter is everything!
 
Hur lärde du känna din pojkvän?
Vi gick på samma lilla gymnasieskola (med typ 250 elever) i två år men vi pratade först på studentbalen första gången, haha! Sedan klickade det ganska direkt efter studenten och vi firade midsommar tillsammans i Oslo. Där, efter att ha sprungit till en fest i pissregnet på gatorna i Oslo tillsammans med några vänner bestämde vi oss för att vi var vi! Det var faktiskt väldigt fint och jag får fortfarande fjärilar i magen när jag tänker på det, hihi!
 
Ska du flytta tillbaka till Göteborg?
Ja det ska jag! Men det betyder nödvändigtvis inte föralltid, och Stockholm är ju bara en snabb tågresa bort så jag kommer fortfarande ta jobb i Stockholm (och andra delar av landet) antagligen! Gillar Stockholm jättemycket också men Västkusten är mitt hem!
 
 
Haha!! *Myyy Preeeecious*!
 
Alla bilder i det här inlägget är tagna av Julia Rajkovic
 

Julia i dimman

Modell: Julia Rajkovic  II  Utrustning: Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4 
 
 
När jag kom till Varberg i lördags låg det ett stort, tjockt moln av dimma över hela staden. Jag, Julia och Alma åkte till en utav alla fina vikar i Varberg där de här bilderna togs (jag har för mig att den hette tredje vik). Det blåste isiga vindar, dimman låg tjock, fingrarna frös till is och stackars Julia vinglade runt på stenarna i klackskor, men det blev ju några bilder ändå! 
 
Jag tror min favorit är någon utav de två sista, vilken gillar ni bäst?
 
 
Bakom kulisserna fångat av duktiga Alma Bengtsson!
 

Den drömmiga klänningen

 Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4 + Studioblixtar
 
Foto: Emma Grann 
Retusch: Emelie Persson
Makeup: Mia Wahlström 
 
 
När jag var hos Hanna Liska PR och lånade lite kläder till den här fotograferaferingen så fastnade jag för den här klänningen så mycket. Den ser ju typ ut som hela min portfolio på samma gång!! Älskar verkligen färgerna så jag var tvungen att ta med den också, vi dämpade ner "balklännings-känslan" med att sätta den här lite genomskinliga tröjan över och jag tyckte att det blev väldigt soft och fint. 

Förresten, vad kul att ni gillade idén med att göra ett inlägg från idé till färdig bild! Jag har redan börjat slipa på det inlägget, skall bli kul om jag får till det så att ni tycker det är intressant och kul! 
 
 
 

Sommartid och ledighet

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8


Idag slog vi om till sommartid och gissa om jag är glad!!
Det känns som att jag uppskattar sommaren mer och mer varje år, och jag är redan så taggad på sena sommarkvällar ute på härliga fält med kameran (jag fick nästan fjärilar i magen nu när jag bara tänkte på det)! 

Just nu har jag faktiskt påsklov och ungefär 10 dagars ledighet i rad. Helt ledig. Sist det hände var nog när jag och familjen åkte till USA och Kanada för snart två år sedan, haha! Så det är kanske välbehövligt. Jag planerar att fotografera, hänga med mina vänner och familj här på västkusten... och kolla på serier i soffan, vilket låter helt fantastiskt! Här är två bilder som jag tog på brorsan för några dagar sedan, det var verkligen vårväder den eftermiddagen! Hoppas på fler såna dagar nu i veckan! 
 
 
 

En Påskafton bakom kameran

 
 
(Lite sent, men) Glad Påsk allihop! 
Min Påskafton spenderade jag bakom kameran tillsammans med Alma och Julia i Varberg. Dagen började med riktigt mörka moln och iskalla vindar men avslutades med ett mysigt kvällsljus! Så bilderna blev väldigt olika från dagen men det är ju bara roligt egentligen, det ser ut som att de är tagna under två eller tre helt olika dagar!
 
Innan vi åkte till den sista platsen vi skulle fotografera på så dog batteriet i bilen för att vi satt och åt ölkorv och lyssnade på musik lite för länge, haha! Men efter en räddningsinsats från några vänner så lyckades vi ta oss till den sista platsen och tog några mysiga motljusbilder där! 
 
Det skall bli riktigt spännande att gå igenom alla bilder nu, jag har faktiskt redan smygstartat lite, jag kunde inte hålla mig! Jag tror allt att vi kan ha fått till några guldkorn... 
 
 
Kolla in min snapchat story för fler "bakom kulisserna" från dagen, den finns kvar tills imorgon (söndag) eftermiddag! På Snapchat heter jag "emmagrann". 
 

Josephine S

Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4 + Studioblixtar
 
Foto: Emma Grann 
Makeup: Mia Wahlström 
 
 
Här är några nya färdiga bilder från studion! 
Det är så kul när bilderna blir klara, från förberedning och planering till fotografering och sedan färdiga här på bloggen och hemsidan. Det är en så himla rolig process! Jag funderar på att kanske bygga ihop ett inlägg från planering till slutgiltigt resultat, eventuellt göra en video utav det, tycker ni att det skulle vara intressant? 
 
 

Tillbaka på soliga västkusten!




När solen är lite för stark för att skapa fina och jämna motljusbilder så är den alltid rolig att använda för att skapa spännande skuggor och mönster! Här är några bilder som jag tog på min söta syster igår när jag åkte hem till min älskade lilla by där min familj bor och där jag växte upp. 
 
Det är inte ofta jag gör bilder svartvita nu för tiden, men jag tycker det är himla fint så jag skall nog experimentera lite mer med det framöver! 
 
 
<3
 

Young, Wild and Freelance

 
 
För någon vecka sedan hittade jag den här väskan på Society6 och jag var bara tvungen att klicka hem den, så klockren för mig! Just nu pluggar jag ju och jobbar extra som (bland annat) frilansfotograf men i juni när jag tar examen, då jäklar börjar mitt frilansfotograf-liv på riktigt! Jag är så taggad men så rädd på samma gång, haha, men det ska bli så himla kul och spännande! 
 
Jag håller på att designa lite nya visitkort och fyller på och ändrar om min portfolio för fullt nu, det är så mycket som skall hinnas med och ordnas, men det är flest roliga grejer så jag sitter gärna och håller på, helst långt in på natten när jag egentligen inte har tid, haha! Det är då jag är som mest kreativ av någon anledning...
 
 

Bakom kulisserna i studion

 
 
I söndags var jag i studion igen! 
Det blev en lite lugnare kväll dock med "bara" en modell, vilket var så skönt! Jag tror vi fick till några riktigt coola bilder också, hår och make var som vanligt top-notch som varje gång Mia och Patric är med! 
 
Och på tal om ingenting... igår var det riktigt kallt ute! Verkligen vinter!! Och idag snöar det för fullt utanför fönstret... Alla lägger upp så fina och soliga bilder från Göteborg så jag hoppas att solen är kvar där när jag åker hem över påsk nu i veckan! Skulle verkligen behöva lite sol! Nuuuuu!
 

Detaljer från mitt rum

 
 
Det var många utav er som önskade att se fler inredningsinlägg här på bloggen och det är ju roligt! 
 
Jag bytte ju dock precis min härliga trea i Göteborg mot att bo i ett litet rum i en lägenhet på Fridhemsplan här i Stockholm, så jag har inte så mycket att visa eftersom att jag nu bor på typ 10 kvadratmeter, haha! 
 
Men jag har det ungefär lika härligt ändå och jag tänkte att jag visar hur jag bor här på mina små kvadratmeter i alla fall, och lite detaljer som jag tycker om med mitt rum nu, så får jag uppdatera er lite bättre i sommar med min inredning hemma i Göteborg! 

 
 
 

Winston

 
 
Sötaste Winston! 
I torsdags hade jag ett lite annorlunda fotojobb då jag fotograferade den här godningen, som sedan skall bli ett inbjudningskort, så kul! Winston är fortfarande lite valpig (10 månader) så han var minst sagt trotsig under fotograferingen men det var egentligen bara ganska roligt. Vi jagade honom och försökte med allt från köttbullar till koppel men han ville bara inte sitta still. Men det är ju bra att kameror är supersnabba så några bilder blev det i alla fall på bushunden! 
 
Visst är han helt galet söt?!
 
 
Bakom kulisserna fångat av Hanna Liska
 

Solsken och ruffsigt hår

Kamera: Nikon D600 / Objektiv: Nikon 50mm 1,4 
 
 
 
Solen är verkligen ett utav mina största lyckopiller! 
Idag är jag nästan helt ledig men jag satte klockan på halv nio ändå och tänkte gå till gymmet. När jag hade dragit på mig träningsbyxorna och vände mig om så blev jag helt kär i sol-ränderna på väggen vid sängen, så jag drog på mig mitt nya gula linne, sminkade på mig lite och tog några snabba självporträtt i solen. Här med träningsbyxor och skor på mig redan, haha! Mitt stativ är hemma i Göteborg så jag byggde en hög av lådor och en pall som jag ställde kameran på, men det funkade ju minst lika bra... 
 
Nu skall jag strax iväg på ett lite annorlunda fotojobb, med vad jag tror kan vara den sötaste modellen jag någonsin fotat, stay tuned for more! Och njut av solen nu, allihopa! 
 
 
 

Fotoskolan STHLM: Hur jag sökte, uppgifterna i skolan, bra utbildning?

 
Det har dykt upp mycket kommentarer, mejl och meddelanden angående min utbildning (inte minst i min bloggundersökning) det senaste. Så jag tänkte att jag gör ett helt inlägg om processen, utbildningen och mina egna synpunkter kring den så att ni alla kan få svar på era frågor, bra va? Och är det något jag har glömt så får ni gärna fråga i en kommentar! Det blir ett långt inlägg, så sätt på en kopp te och sätt er bekvämt! 
 
 
Folkuniversitetet (där Fotoskolan ligger) lite tidgare idag, det är ju sååå mycket vackrare på sommaren dock (se bild här).  
 
 
Kort info om min skola och utbildning
 
Jag vill börja med att säga att jag önskar att jag hade fler roliga (och finare!) bilder at visa! Ni får nöja er med lite mobilbilder och halvkasst nu tyvärr! Men jag hoppas att informationen är desto bättre och mer givande! :)
 
Jag går just nu sista året på min utbildning på Fotoskolan SthlmMin utbildning heter Kommersiell Fotograf. Just den utbildningen finns inte att söka till längre eftersom att fotovärlden ständigt ändras så ändras också utbildningarna så att de skall passa in i det nya. Den utbildningen som motsvarar samma som jag går heter nu Visuell Kommunikatör/Fotograf och ni kan läsa mer om den → här. På Fotoskolan Sthlm finns även en Bildbehandlarutbildning som ni kan läsa mer om → här
 
 
Ansökan & Arbetsprover 
 
När jag sökte in till Fotoskolan så var det första steget att urföra två uppgifter/arbetsprover, printa dem och sedan skicka in till skolan tillsammans med sin ansökan och 10 valfria bilder ur en eller flera serier. Det ser lite annorlunda ut nu, ni kan läsa om årets arbetsprover/uppgifter till Fotoutbildningen → här
 
Om jag inte minns fel så fick vi uppgiften att tolka "Kul med kondom" hur vi ville, det skulle vara två bilder med olika idéer. Samt de där 10 valfria bilderna och ett personligt brev. Sedan var det någon skrivuppgift som jag minns att jag satt med hur länge som helst innan jag tog tag i det och verkligen gjorde det. Jag försökte hitta den nu på datorn men jag måste ha tagit bort den... 
 
En kall dag i mitten på mars 2014 samlade jag ihop de uppgifter och arbetsprover jag behövde för en ansökan till Fotoskolan (och även motsvarande utbildning i Göteborg, som dock inte går att söka till detta året tyvärr). Sedan lade jag allt i ett kuvert, för det var analogt på den tiden, haha! (Nu sker allt digitalt). Sedan stack jag ifrån Sverige i två månader på världens bästa resa till Australien och under den tiden postade min kära mamma mina brev när antagningen startade och några veckor efter att jag kom hem så hade jag ett nytt mejl med informationen att jag gått vidare till "antagningsdagarna"!
 
 
En utav mina "kul med kondom"-bilder (jag hade verkligen inga bra idéer, haha!). Och förberedelser inför första antagningsdagen, där syns även min "syntes"-bild. 
 
 
Ny uppgift & Antagningsdagarna
 
Jag kom vidare till antagningsdagarna! Woho! Det var runt 50 personer som gick vidare hit och vi fick en tid och plats då vi skulle befinna oss på Fotoskolan i Stockholm. I det mejlet fick alla som gått vidare också en ny uppgift som skulle vara klar innan antagningsdagarna. Den uppgiften var att tolka ordet "syntes" på en intressant bild och det var så himla svårt!! (Jag visste inte ens vad ordet betydde innan jag googlade!) Jag minns hur jag bara fortsatte att skjuta upp det tills det bara var någon vecka kvar till min resa upp till Stockholm och antagningsdagarna... 
 
Helt plötsligt blev det maj och antagningsdagar! Philip följde med mig upp till Stockholm och jag var så nervös att jag höll på att kissa på mig! I en undervisningssal på Folkuniversitetet (där Fotoskolan ligger) träffades 50 personer framför några lärare och medlemmar i ledningsgruppen. De berättade, tillsammans med några elever som gick första året då, om Fotoskolan och vad som pågick där, hur uppgifterna var och att man aldrig någonsin hade en fritid. Om jag ska vara ärlig (och det ska jag ju!) så blev jag lite skrämd, det kändes plötsligt så seriöst och stort. Men jag hoppar inte av i första taget så jag hängde på! Vi fick en tid för en intervju med fyra eller fem personer som på något sätt hade med uttagningen att göra (lärare, elever och andra ansvariga). Min tid var dag två, så jag pustade ut lite och kände att jag kunde vara nervös imorgon istället.
 
Vi fick två (eller om det inte var tre) nya fotouppgifter som var väldigt specifika. Jag minns att en uppgift var att ta 10 bilder på Långholmen (en ö i Stockholm) som skulle locka turister dit, samt printa och hinna ha med dem till slutet på dag två. Och gissa om det inte var världens regnigaste dag?! Försök ni att locka turister till en pissblöt ö (under sjuk stress och prestationsångest) haha! Åh, jag var så nära att bara ramla ihop! Men jag åkte dit både första och andra dagen och fick till mina bilder samt bilder till de andra uppgifterna och lämnade in i tid (vilket var väldigt viktigt!). 
 
Min intervju har jag dock såna minnesluckor ifrån, jag var så nervös att jag bara babblade på och sedan när jag gick därifrån och skulle analysera allt som hänt så mindes jag knappt något! Det enda jag mindes klart och tydligt var att Björn (min nuvarande huvudlärare) sa "Bra svar!" till ett svar jag gav, och jag försökte haka upp mig på att det var en bra intervju även om jag verkligen inte är så duktig på sociala situationer. Men tydligen gick det ju bra! 
 
 
Två utav mina bilder från regniga Långholmen, jag hade sån tur att jag mötte den här kaninen!
 
 
Beskedet & Flytt till Stockholm
 
Vi fick veta att vi skulle få ett mejl den andra juni (cirka en månad efter antagningsdagarna) med information om vi kommit in på utbildningen eller fått en reservplats. Jag minns att jag jobbade i butiken den dagen och mitt hjärta slog extra hårt varje gång min mobil vibrerade i bakfickan. En utav de vibrationerna var ett mejl från Fotoskolan där det stod "Grattis!", och mer behövde jag inte läsa just då! Var så glad! Jag hade gjort det!!
 
Sedan började lägenhetsletandet, vilket är en galen djungel i den här staden! Men tillslut, när Stina kommit in på en utbildning här också, så hittade vi en lägenhet som vi sedan flyttade in i någon gång i slutet på augusti 2014 (vi har nu bytt lägenhet två gånger efter det... ja, en djungel som sagt). Har egentligen ingen konkret tips om hur man hittar boende i Stockholm, jag tror att jag mejlade totalt 300 pers och fick typ 4 svar och två av de lägenheterna hann jag kolla på innan någon annan tagit dem! Så sjukt! Men låt inte det stoppa er, sånt där löser sig alltid! 
 
 
Stockholm! (Gif: Ni som kollar via mobil, klicka på bilden)
 
 
Här kommer era frågor som har trillat in angående utbildningen...  
 
Hur är det på skolan? Vad får du göra på din utbildning? Hur ser en dag ut i skolan för dig?
 
Högskolor i allmänhet är väldigt annorlunda till skillnad från gymnasiet! Även om min utbildning är "heltid" så går jag sällan till skolan varje dag i veckan. Ofta har vi en eller två självstudiedagar i veckan då vi får jobba med uppgifter vi fått eller egna projekt. Det är mycket eget ansvar och det gäller att ha koll på allt som händer för det är ingen som påminner om man har glömt att lämna in något, haha! 
 
Vi har oftast några kurser samtidigt, till exempel någon kurs i bildbehandling, någon i juridik och någon annan fotokurs där vi får en specifik uppgift som vi har några dagar på oss att göra klart. De dagarna vi har lektioner börjar vi nästan alltid 9:00 (aldrig tidigare) och slutar runt 16:00. 
 
Från en ljussättningsuppgift där vi fotograferade porträtt på varandra i studio. 
 
 
Vi har också en hel del föreläsningar, där fotografer och andra duktiga människor inom branchen kommer och berättar om deras jobb och ger massor med tips och trix angående framtiden och hur det verkligen är "på riktigt". Det tycker jag är superroligt! Vi har haft besök av många fotografer som jag har sett upp till!
 
Det händer inte så ofta att vi har prov eller tentor, jag tror att jag har haft det totalt 5-6 gånger under den här tiden (snart två år). Det är mycket fler små uppgifter, ibland fotouppgifter som skall vara klara samma dag (det är stressigt, haha!) och lite längre fotouppgifter eller uppdrag. Vi har också haft en del workshops, där en eller flera fotografer hänger med oss under en eller flera fotodagar där vi får hjälp, tips och råd när vi fotograferar bilder till en uppgift. En utav de grejerna jag har gillat bäst, man lär sig så mycket!
 
 
 Från en workshop med bland annat Bengt O Pettersson där vi fotograferade drinkar. 
 
 
Är det svåra uppgifter?
Om jag skall tänka i genomsnitt så tycker jag nej. Jag tycker inte att uppgifterna har varit så svåra, snarare ganska öppna (att man har fått göra det på sitt sätt) och det har ofta känts bra. Men vi har absolut haft svåra uppgifter, och jag tror att nästan alla fick underkänt på någon utav de första bildbehandlingsuppgifterna, haha! Men vi får nästan alltid chans att göra om något om vi behöver, och ibland har jag lärt mig mer av att det gick dåligt än att det gick bra! Eftersom att jag då har funderat på vad som gick fel och fått konstruktiv kritik utav lärare, istället för "bra" och sedan var det klart, hänger ni med? 
 
 
 

Hur bra var du på Photoshop innan du började på skolan? 
Jag tyckte själv att jag var ganska bra, och det var jag nog, men nu är jag hundra gånger bättre! Har lärt mig så mycket! De gick igeom grunderna från noll så egentligen behövdes ingen erfarenhet, men det var såklart bra att kunna lite grunder. 
 
 
Före & Efter från en uppgift vi hade i skolan. Vi skulle göra en reklambild för Twinings Te. 
 
 
Kan man "kugga" och inte klara utbildningen?
Nja, det skulle vara om jag aldrig skulle dyka upp på lektionerna och strunta i alla uppgifter. Men även om jag inte gjorde det det så skulle det nog vara svårt att "kugga". 
 
 
Vill du fortsätta med mode?
Åh, jag vet inte! Det känns som en galen värld, med mycket stress och hets som kanske jag inte trivs med egentligen. Men samtidigt skall ju jag köra mitt race och passar det inte så gör det väl inte det, men jag tycker det är väldigt roligt! Så ja, tanken är väl att försöka med det, och mycket porträtt och sådant kul! 
 
 
Modebilder från min senaste plåtning i studion, här testprintade jag lite på A4 med bildbehandlaren Lina i skolan, sedan skall det printas större! Det är så kul at vi har tillgång till stora printar i skolan! Stort plus! 
 
 
Är skolan bra? Trivs du?
Jag trivs! Väldigt bra! Jag är ofta väldigt blyg i början i nya stora grupper (som en klass eller på ett jobb) men nu har jag värmt upp mig och känner att jag har fått flera vänner för livet och massor av duktiga kontakter, både fotografer och bildbehandlare! Så himla roligt! 
 
Jag tycker att utbildningen har varit givande! Jag har nog lärt mig mer än vad jag själv tror! När jag tittar tillbaka på gamla bilder från två eller tre år tillbaka så är mina nyaste bilder så mycket bättre och mer... MER! Det är kul att se tycker jag, och jag är så glad att jag sökte till skolan när jag gjorde det, jag har trivts jättebra med att plugga nu! 
 
 
Jag idag utanför skolan när jag fotograferade inledningbilden till detta inlägg, haha! (Fotat av Sarah) 
  
 
Ni kan se fler inlägg och läsa mer om vad jag gör på Fotoskolan under kategorin "Fotoskolan Sthlm" här på bloggen! :) Gilla gärna inlägget om ni tyckte om det! Och fråga mer om det är något ni undrar! 
 
 

Den gula skinnjackan

 
 Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4  (och studioblixtar)
 
Foto: Emma Grann 
Makeup: Mia Wahlström 
Jacka från Zara
 
 
Vill verkligen börja med att tacka så mycket för alla era svar på min undersökning i föregående inlägg! Det är så roligt att många av er tog tiden att svara, jag håller på att gå igenom allt nu och har redan skapat 4-5 nya blogginlägg som jag skall börja bygga på lite utifrån det ni har önskat och gillat! Tack igen! Det går fortfarande att svara om det är något specifikt blogginlägg ni önskar eller om ni vill hjälpa mig att bli bättre, ni svara på frågorna här!
 
Här ovan ser ni två färdiga bilder från min senaste fotografering i studion! Först var min favoritbild den sista, men jag har börjat gilla den första mer och mer... vilken gillar ni bäst? 
 
 

Hjälp mig att göra bloggen bättre!

Jag såg att Elin hade gjort en bloggundersökning på sin blogg och tyckte att det var en så rolig idé att jag skrapade ihop min egen!
 
Det händer ofta att jag funderar på vad ni egentligen tycker och vilka ni faktiskt är, så det skulle vara jättekul om ni kunde ta er någon minut och svara på frågorna nedan. Är det någon fråga ni inte vill svara på så är det bara att strunta i den! 
 

 
 
Funkar det inte att svara på frågorna i rutan ovan så kan ni svara på dem → här!
Jag har gjort undersökningen med hjälp av Google Forms
Tack så himla mycket för att ni hjälper mig med detta, det skall bli så kul att kolla på era svar! :)
 
 

Lite som en dröm

Arkivbilder från somrarna 2014 och 2015. 
 
 
När jag tittar på de här bilderna från de senaste somrarna här i Sverige så känns det nästan lite som en dröm. Som att det inte var på riktigt... eller som om det var en semester jag åkte på som jag bara kan längta tillbaka till. 
 
Under vintern påminns vi ständigt om andra somriga platser när våra vänner och bekanta reser runt i världen och lägger upp magiska bilder på stränder och värme. Men Sverige står liksom still, och vi som blir kvar ser och känner inget annat än det här gråa och kalla. Jag glömmer nästan av hur svensk sommar känns efter att ha gått omkring bland kala träd i min mössa i flera månader nu... 
 
Det kanske bara är jag som är bitter och har fått för lite D-Vitamin men är det ingen där ute som också känner att ju närmare våren och sommaren kommer, desto svårare är det att föreställa sig hur det faktiskt är? Det kanske är därför jag blir så himla glad varje vår när blommorna blommar och solen står högt för första gången, för att hela min kropp har glömt av (och typ gett upp tanken på) sommaren? 
 
I helgen har det varit fantastiskt väder med sol (dock väldigt kallt!) men idag låg molnen tunga på himlen än en gång, och hela jag blev bara trött och lite bitter igen.
 
Kom igen nu våren!! Jag vet att du finns någonstans, du behöver inte gömma dig längre!
 
 

Finbesök

 
 
I helgen var jag haft finbesök i Stockholm!
Både Mamma, brorsan och pojkvännen har varit här hos mig och vi har promenerat mycket i det fina vädret, shoppat loss, varit på Fotografiska, ätit väldigt (!) god mat och medan Philip har varit iväg och jobbade lite på Melodifestivalen så har jag, mamma och brorsan gått på två musikaler. Så kul!
 
Nu är vi ganska trötta i fötterna men imorgon skall vi upp för en sista hotellfrukost och en liten promenad på stan innan vi skiljs åt igen och de återvänder till Göteborg.
 
 

Och kan vädret fortsätta vara såhär soligt? Snälla! Det är så härligt!
 

Behind the Scenes

Foton: Amanda Jona 
 
 
Jag är så glad att jag har Amanda bakom kulisserna som kan fånga såna här ögonblick när jag liksom inte har tid med det! Det är både kul för mig att ha bilderna men det är också himla kul att få visa er lite hur det kan se ut när jag är "in action" (för jag hoppas att ni tycker det är intressant och roligt!). 
 
Det här var alltså i söndags kväll när jag fotograferade två modeller från modellargenturen MIKAs Stockholm, det blev många människor i studion på en gång, fler än vad jag är van vid, men det var både på gott och ont (mest gott). Jag orkade byta fonder lite oftare, fick hjälp med att rigga upp och ner allt och såklart var Mia och Patric på plats och fixade hår och makeup. 
 
Bilderna blev ovanligt färgglada, och de är redan på gång att fixas i ordning. Jag lägger såklart upp dem här sedan när de är klara. Jag har snart gjort klart alla mina "markups" (där jag skriver ner allt som jag vill fixa till med bilderna, exempelvis; toner och färger, smuts på fonden, några hårstrån som ligger knasigt eller ett skavsår på handen). Det tar lite tid men det är så himla värt det i efterhand när allt är ordentligt gjort!
 
Nästa vecka är det dags igen! Så himla roligt! 
 

 

Ett litet paket




Titta vad jag fick på posten! 
En tjusig liten klocka från Mockberg, som blir min andra nya klocka efter min DW. Klockor är ju så himla fina, varför har jag inte lagt märke till det innan?! Nu har jag burit klocka varje dag i flera veckor och jag trivs jättebra med det, så det skall bli kul att ha en till klocka att byta av med lite. I en annan färg dessutom! (Så glad!). Den här modellen heter "Astrid", men jag funderar på att införskaffa mig en "Elsa" också, så himla fin! 
 
 
I ett samarbete med Mockberg
 
 
 

Idag skall jag till studion!

Blandade bilder från förra årets fotograferingar i studion. Se fler bilder på emmagrann.se!
Makeup: Mia Wahöström  I  Retusch: Elin Kero
 
 
Nu är jag och hela mitt grymma team redo och snart (eller ja, om några timmar) påväg till studion igen, jag är sååå taggad på nya bilder! Kameran är laddad, minneskorten är tomma och humöret är på topp. Det skall bli så himla roligt att träffa alla och skapa nytt igen! Ni kan följa oss ikväll (och i framtiden) på min snapchat, där heter jag "emmagrann".
 
 

Tillbaka i Stockholm igen

 
 
Nu är jag tillbaka i Stockholm för att göra klart mina sista månader på Fotoskolan STHLM!
Årets anteckningsbok från skolan klar också (se förra årets här), där alla på Fotoskolan får lämna in bilder som sedan väljs ut och blir en bok med ungefär två bilder från varje elev, så himla roligt att ha! Och en utav mina bilder hamnade på första sidan!! Blir så glad! Hoppade högt när jag såg det, haha! 
 
Jag kan inte riktigt fatta att det bara är tre månader kvar innan jag tar examen! De här åren har gått riktigt fort, det är nästan som att jag inte vill att det skall ta slut, även om det såklart skall bli så kul att börja satsa på fotografin på heltid såklart... 


En utav mina och Sarahs glassbilder fick vara med i boken också!
 

"Hur hittar du så fina platser?"

 
 
Jag får en del frågor om hur jag hittar platser att fotografera och det finns ofta en kommentar här och där när några utav er klagar på att ni inte bor på så fina ställen och inte har möjlighet att fotografera så fina bilder. Men där har ni fel!! 
 
En utav mina favoritbilder från förra året är den här bilden på min syster som också fick väldigt fin respons vilket gjorde mig så himla glad eftersom att jag också gillar bilden mycket. Den är tagen mitt i ett bostadsområde!
 
 
Här togs bilden...
 
 
Den var inte ett dugg planerad faktiskt, jag, Sara och Mathias var på väg hem från en annan fotografering när jag fick syn på den här fantastiskt fina lila busken. Detta var en bit in på hösten så jag hade inte sett blommor på länge och även om både jag, syrran och brorsan var så himla trötta och dessutom sena hem till middagen så stannade vi här för ett par bilder. Dock var det ju som sagt mitt i bostadsområdet vilket jag inte gillade, jag gillar ju naturen och jag var mycket mer sugen på en ganska ren bild med fokus på Saras fina sommarfräknar (redan då saknade jag sommaren, haha). 
 
 
 
 
Så jag valde att ställa mig lite över Sara (som sitter på huk) så att asfalten blev bakgrunden, och med en stor bländare (kort skärpedjup) suddades asfalten liksom ut ur fokus och det blev inte lika självklart vad det var för något. Med det korta skärpedjupet blev även blommorna närmast mig och kameran suddiga (gillar den effekten!) och bilden blev till ganska snabbt efter några justeringar av vinklar och uttryck. Här kan ni se fler bilder från samma tillfälle som vi inte blev helt nöjda med på grund av vinkeln. 
 
 
 
 
Det jag vill säga med det här inlägget är att oavsett om just det du blir inspirerad av är omringat av ett trist bostadsomåde eller något annat tråkigt så är dina val av vinklar och djup i bilderna så viktigt! Det finns vackra bilder som är redo att fotograferas där ute, ni kanske bara inte har hittat den rätta vinkeln ännu...