Follow

En promenad bland ljungen

 
Igår kväll tog jag och syskonen en promenad bland ljungen i Fjärås här på västkusten. Det känns skönt att vara tillbaka, som att sommaren inte riktigt är slut än. Dock hade jag på mig jackan imorse när jag åkte hemifrån, till min allra första dag på LIAn (praktiken). Superspännande känns det, och det skall verkligen bli roligt att jämföra den här dagen med den allra sista praktikdagen i mars sedan, hur mycket jag har utvecklats och hur mycket mer jag vågar. 
 
Hoppas att ni får en fin kväll vart ni än befinner er!
 

Häng och släng i fönstret

Modell: Stina Magnusson
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Imorgon kväll åker jag tillbaka till Göteborg, två veckor i Stockholm gick jättefort!!
Så jag och Stina passade på att fotografera lite i det stora hörnfönstret som finns i lägenheten här. Så himla fint! Och högt (nästan lite läskigt)! Och med Stinas nyinköpta coola byxdress och ett fint halsband från Sparv så blev det ju rätt fint. Min favorit blev den andra tror jag, vilken bild gillar ni bäst? 
 
 

Detaljer från min dag

 
 
Idag var det varmt i Stockholm, jag tog sovmorgon, gjorde god frukost och åkte sedan ut på lite äventyr i stan. Jag träffade Embla, som jag bodde granne med i många år när vi båda gick i grundskolan. Hon tog dock steget att flytta till en annan stad när hon pluggade på gymnasiet och efter det så har vi nästan inte setts. Vi räknade ut att det måste vara minst fem-sex år sedan vi sågs sist - och rätt mycket har hänt sedan dess så vi hade mycket roligt att prata om! Vi, tillsammans med Emblas syster och farbror, åkte ut en bit från centrum av stan till ett jättemysigt café som heter Gamla Orangeriet. Sedan vandrade vi runt i de fina trädgårdarna runt om kring och pratade om allt. 
 
Jag har förresten krossat min skärm på telefonen, som ni ser, i tisdags tappade jag den rakt ner i stentrappan i trapphuset. SUCK. Men som tur är så har jag en försäkring och en ny telefon är redan nere i Göteborg och väntar på mig. Lite oturligt att det skulle hända nu när jag är iväg bara. 
 
Den här veckan har vi en kurs i rörlig bild i skolan, så vi har fått släppa taget om stillbilderna och istället fokuserat på filmens värld. Jag filmade hela min dag idag och skall nu försöka sätta ihop det på något roligt sätt. Vi får se om jag kommer våga dela med mig av resultatet sedan, haha...
 
 

Känslan av kreativ frihet

 
 
Under det senaste halvåret så har jag fotograferat mycket för smyckesmärket Sparv.  
Det har varit ett jätteroligt fotojobb eftersom att jag i princip fick total kreaitv frihet, alltså inga ramar att hålla sig inom - hur bilderna skulle se ut eller vad dem skall innehålla (förutom smyckena såklart). Det har varit superläskigt men också superroligt! 
 
Här ovan ser ni några av de senaste bilderna jag fotograferade för Sparv, de nyaste ringarna (så himla fina!). Amanda agerade handmodell (vilket var himla svårt att hitta skall jag säga er)! Ni kan se några utav de andra bilderna jag fotograferat för Sparv HÄR och HÄR.
 
Efter över ett år av analysering på Fotoskolan -  "Vem är jag?", "Vilken fotograf är jag?" -  och massor av andra frågor som jag har varit tvungen att svara på och veta i vissa sammanhang så kan jag faktiskt se min egen stil (ni kanske har gjort det länge, jag har bara tyckt att det varit svårt att sätta en stämpel på mig själv). Och att få kreativ frihet - "Gör vad du vill, det blir så fint då!" - känns så ortoligt kul nu när jag själv kan sätta någon speciell känsla på mina bilder, och lärt mig lite mer om mig själv och vem jag som fotograf är. För ett år sedan hade jag blivit livrädd av att inte få några som helst riktlinjer eller önskemål, nu känner jag bara tvärt om.
 
Jag har ju länge vetat att jag trivs väldigt bra i soliga miljöer, utomhus i naturen på kvällen. Det är verkligen där jag blir ett med mig själv och kameran. Men innan jag flyttade till Stockholm så bodde och levde jag bara i de miljöerna så jag visste inte om något annat i princip. Nu, när jag inte hade bott bland åkrarna och ängarna på länge så har jag bara känt att jag har dragit mig dit mer och mer så fort jag har varit i närheten. Kanske har det att göra med att jag är uppväxt där och har ett speciellt känslomässigt band till naturen och allt därtill, att jag kan slappna av på ett helt annat sätt. Men kanske är det också för att det är det jag är bäst på och älskar att göra?
 
Häromdagen fick jag en jobbförfrågan att fotografera några enkla porträtt mot vit bakgrund och jag kan ärligt säga att jag är mycket mycket mer nervös över några uppställda porträtt än vad jag var när jag till exempel fotograferade Isabella (en bloggare som jag ändå hade följt i några år och som jag tagit mycket inspiration från själv) på en blommig äng i sommras i solnedgången. För där och då, på fältet, med kameran i handen så visste jag innerst inne att det inte kunde bli något annat än bra (se bilderna här).
 
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma, haha, jag brukar inte skriva så mycket text i vanliga fall, det känns som att det blev väldigt flummigt och det är säkert långt ifrån alla som orkar läsa igenom den. Men jag tror att jag (när jag började skriva detta) kände att jag ville berätta att det har varit väldigt positivt och viktigt för mig att lära känna fotograf-Emma och kanske sätta någon slags stämpel på vem hon är just nu, för att förstå vart jag vill komma och vart jag vill nå. Att våga skilja på mig själv som person och som fotograf. Att våga analysera och fundera över mig själv, vilket jag har haft svårt för innan, och hur otroligt viktigt det är att sätta sig själv först i kön ibland. 
 
 
Där jag trivs bäst.
 

Riddarholmen

 
Dessa fantastiska sommardagar!!
Min söndagskväll spenderades på de fina gatorna på Riddarholmen vid Gamla Stan. Ett himla mysigt ställe, tills solen gått ner och alla myggor kommer, haha! 
Efter en hel dags städning och rensning i lägenheten här uppe så kändes det skönt att komma ut och mysa i kvällssolen, ha ett långt telefonsamtal med min favorit och fotografera lite. 


En augustikväll på Grönan

 
I fredags kväll åkte jag, Emelie, Annelie och Bim till Gröna Lund och åkte karuseller, åt sockervadd och njöt i solen. Det var en riktigt mysig kväll och en lagom avslutning på första veckan av skolan. Stockholm visar verkligen upp sitt bästa jag just nu, hoppas sommaren aldrig tar slut! 
 

En kväll i Palmhuset

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Innan jag åkte upp till Stockholm så hade jag en solig kvällsfotografering med bloggaren Mohammedi i (och sedan lite utanför) Palmhuset i Göteborg. En så himla fin plats egentligen, jag har nog bara varit där fem eller sex gånger totalt men just i kvällsljuset så är det ju bara så mysigt!
 

Jag är tillbaka i Stockholm

 
Jag är så himla lycklig över det här vädret!
I söndags kväll kom jag till Stockholm igen, och här skall jag bo i ett par veckor nu då skolan började igår igen. År två på Fotoskolan STHLM har nu börjat, och det känns jättekul att träffa alla igen! 
 
Jag kom alldeles nyss hem från en härlig promenad till en utav mina favoritplatser i Stockholm - Monteliusvägen! Det är alltid så himla fint, speciellt de sista soltimmarna på dagarna. Verkligen ett tips för er som besöker eller bor i Stockholm, bara några minuters gångväg från Slussens tunnelbanestation. 
 

Över åkrar och ängar

 
 
 
Det är först när jag åker ifrån dessa vackra platser som jag förstår hur mycket de betyder för mig. Jag har ju växt upp här, sett dessa ängar och åkrar varje dag i hela mitt liv och tagit dem för givet. Det var nu i sommar som jag verkligen förstod att jag saknat dem, visst finns det gröna områden i och utanför Stockholm men inga som känns så hemma och som ger mig ett sånt inre lugn. 
 
Nu har jag än en gång lämnat dem för storstan. Igår åkte jag och Philip upp till Karlstad och vi kommer spendera hela helgen här innan jag tar tåget till Stockholm imrogon eftermiddag. Det skall bli jättespännande att starta andra året på min utbildning på Fotoskolan STHLM, men åh vad jag inte känner mig klar med den här sommaren än, jag vill ha så många fler såna här kvällar!
 
 

En kväll på grusvägarna

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8

Igår kväll åkte jag och syskonen ut på de mysiga landsvägarna här omkring. Jag försöker suga in det sista av mitt sommarlov nu för på måndag börjar skolan och helt plötsligt är det väl vinter igen (inte alls bitter, haha). Det var i alla fall en riktigt mysig kväll som slutade med en långpromenad (väldigt lång) i Göteborg med bästa Olivia. 
 

#emmagrannblomster

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto: Emma Grann
Retusch: Elin Kero
 
 
Förra veckan tog utställningen slut på Kulturhuset Fyren. Jag har fått massor av positiva kommentarer och meddelanden från både vänner, bekanta och (för mig) helt okända personer. Vilket har varit så himla roligt!! Jag har också fått konstruktiv kritik som jag faktiskt har lärt mig att uppskatta mer nu, då jag alltid har haft lite svårt med det om jag skall vara helt ärlig, jag är en sån perfektionist! Men jag har tagit åt mig av det som varit konstruktivt och skall absolut tänka på det i framtida projekt. 
 
Ni har sett de allra flesta bilderna redan men jag tänkte att jag lägger upp alla samtidigt så att ni som inte besökte utställningen kunde se en liten webb-version av den i alla fall. PÅ instagram kan ni kolla in hashtaggen #emmagrannblomster för bilder bakom kulisserna genom hela processen av alla bilder. Jag är redan nu taggad på att starta något nytt projekt! Men det kommer nog dröja lite, först måste jag ju lite lite inspiration...
 
På tal om det, jag har nyss skaffat mig en Pinterest, hur kan jag ha missat denna fantastiska sida?! (Känner mig gammal, haha). Den är helt fylld med inspiration ju! Jag delar med mig av både mina bilder där och så har jag ett par album med bilder jag blir inspirerade av, så om ni har inspirationssvårigheter så är Pinterest verkligen ett tips! Här kan ni se min sida, tipsa gärna om bra "pinterestare" som ni följer också!
 
 
Tack för den här gången!! 
 

En tripp till Stockholm

 
 
I tisdags morse var jag och Stina uppe med tuppen och på morgontåget till Stockholm. Där uppe fixade vi lite saker inför Stinas flytt tillbaka upp dit och sedan tog vi bara lugnt och turistade runt i Stockholm. Det var två härliga dagar och det kändes kul att vara tillbaka i Stockholm, jag har saknat den staden!
 
 

Ett oändligt vetefält

Modell: Sara Grann
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Efter att ha upptäckt detta vackra fält på en egen promenad på landsvägarna så kände jag att jag bara var tvungen att ta med någon att fotografera dit också, och det blev min fina syster som fick hänga med! Dock var vi där tidigt, runt åtta på kvällen så solen var fortfarande ganska högt uppe (eller ja, högre än när jag vanligtvis fotograferar), men jag tyckte det blev en mysig känsla och om ni tittar ordentligt på första bilden kan ni se en skymt av havet vid horisonten också! Älskade västkusen!
 
Om några timmar är jag och Stina på väg hem från Stockholm, efter två härliga dagar här uppe. Vi tycker båda att det känns jättekonstigt att turista i en stad vi bott i så länge, att vi inte bara åkte "hem" till Liljeholmskajen och lagade middag och sov, haha. Men den lägenheten bor någon annan i nu... 

Vi har haft det mysigt i alla fall och skall snart iväg ut på en till runda på stan! Jag har tagit lite bilder också, ska se till att få upp dem här imorgon tänkte jag! Ha det så fint tills dess! 

I skuggan av en ormbunke

Modell: Sara Grann
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
 
Igår kväll sken solen igen (woho!) och jag tog med mig Sara ut på en utflukt med kameran. Vi var på samma fält som jag fotograferade på häromdagen och en bit längre bort hittade vi en ormbunke som vi började leka med i solen. Vi tyckte skuggorna blev häfitga! Vad tycker ni?
 
Just nu befinner jag mig i Stockholm med Stina i två dagar, så himla kul att vara tillbaka i denna fina stad, speciellt med Stina som jag ju bodde med här i ett år. Det känns lite som "vår stad" när vi är här tillsammans, och nu skall vi iväg på äventyr, vi hörs snart!
 
 
- Tummen upp! 
 

På ett fält någonstans


 
 
Härom dagen lovade jag mig själv att jag skulle ut med kameran på kvällen om solen sken. Och det gjorde den, och det gjorde jag! (Ni som följer mig på Snapchat såg nog detta, där heter jag emmagrann). Jag tog en promenad i den vackra "stad" jag växt upp i. Det är så himla vackert och tyst där på kvällen, och även om de här bilderna är tagna precis vid en ganska stor väg så känns det så fridfullt på något sätt. 

Det hela var ganska spontant så jag hade varken fjärrutlösare eller stativ med mig så jag hade lite svårt med bilderna på mig, men som tur var så hade jag mitt 28mm 1,8 (vidvinkel) på kameran så det fick bli några selfies i solen. Sedan promenerade jag hem på de mysiga vägarna och även om jag behövde ha en tjocktröja och jeans på mig så kändes det lite som sommar ändå...
 
 
 

Jag har flyttat till Göteborg

Blandade bilder från flytten... 
 
 
I början på juli blev jag och min pojkvänn helt plötsligt sambos på riktigt efter att vi (turligt nog) fick en lägenhet att hyra i Göteborg (vi bodde några mil söder om Göteborg hos respektive föräldrar innan). Och eftersom att jag skall göra min praktik (6 månader av min utbildning) på den här sidan av Sverige så passade det jättebra!
 
Så nu har vi under flera veckor letat möbler, packat ihop, packat upp och kört fram och tillbaka till Göteborg med våra grejer. Samtidigt som vi båda har jobbat nästan varje dag och haft en del annat att tänka på. Så det har varit ett par hektiska veckor med mycket sena kvällar och trötta ögon, men det har varit värt det! För nu sitter jag i min soffa (som är jätteliten, vi får knappt plats två i den, haha!) och från och med idag så bor jag i Göteborg med Philip. Det känns ju helt fantastiskt faktiskt! 
 
Det känns som att jag flänger runt och runt, jag har bott i fem olika lägenheter i tre olika städer under ett års tid haha, men konstigt nog så trivs jag ganska bra med det, det blir som ett litet nytt äventyr varje gång! I mars återvänder jag till Stockholm i ett par månader också, det skall bli jätteroligt att spendera våren där, det var min favorittid under det året jag bodde där. Och på tisdag åker jag upp dit i två dagar med Stina och kikar in hennes nya lägenhet där och myser lite i staden, hoppas på fint väder!
 
 
OBS: Om någon där ute i Göteborgsområdet (eventuellt om ni känner någon där) säljer eller vill bli av med en större soffa, helst tresitsig, eller en TV som är 40" eller större så mejla gärna mig: [email protected]