Follow

En dag i Berlin

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Idag har jag och Carmen bara turistat runt i härliga Berlin. Det är så bra för hon bor ju här så vi gick i princip mellan alla sevärdheter och fina platser utan att behöva en karta. Vi avslutade dagen med att sitta vid vattnet i solen tills den gick ner, där behövde man inte ens jackan på i et par minuter när det var som varmast! Så skönt! 
 
Nu sitter vi och smakar på den här populära tyska drickan (se bild längst ner), som jag aldrig smakat förut. Den hade en väldigt spännande smak, vet inte om jag skall rekommendera den eller inte haha, men det var kul att testa! 
 
 

Berlin nästa!

Modell: Carmen Wo
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1,8
 
Ikväll åker jag till fina Berlin! 
I somras fotograferade jag den här coola tjejen i Göteborg (bland annat bilderna här ovan) och nu blir det min tur att åka ner till henne i Berlin och ha en härlig helg där! Det skall bli så himla roligt, och skönt på något sätt att rymma lite från vardagen. Där nere blir det inte bara att turista och fotografera i Berlin utan jag skall hjälpa Carmen att fotografera hennes nya kollektion av kappor. Hon är en så himla duktig designer! (kika in hennes blogg här). I'm so excited!!
 
Fler bilder som jag tog på Carmen i somras (förutom de här uppe) kan ni se HÄR och HÄR
 
Nej nu skall jag packa det sista (efter frukost) och sedan lämnar jag och kameran landet, förvänta er massor med bilder (när och om jag hittar internet). Auf Wiedersehen!! 

PS. Ni kan följa "mystory" på min Snapchat för att se mer! (@emmagrann) 

Joakim och Elin


Här är ett par vackra bilder som Sarah tog i fredags när jag fotograferade Joakim och Elin i studion. Like everytime gjorde grymma Mia sminket som blev jättefint! Det känns som sommar varje gång jag gör en ny fotografering med blommorna (tills jag går utanför dörren igen...) speciellt den här fotograferingen då Elin och Joakim var helt nykära och söta. Det kändes som ett vårtecken!
 
 

Josefines långa hår

Kamera: Nikon D600  -  Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm f/1,8
Modell: Josefine Olsson  -  Hår & Make: Mia Wahlström
 
 
Här är ett par snabba bilder jag tog på Josefine efter att vi fotograferat till mitt blomsterprojekt förra veckan. Hon har ju ett så himla fantastiskt hår så jag kunde inte hjälpa att få ta några extra bilder med lite fokus på det (jag har ju som sagt fastnat lite för hårbilder, om ni läste inlägget jag skrev igår). 
 

Tips: Att frysa en rörelse!

 
"Hej, hur får du (och alla andra) till så bra "hårbilder" där håret är i rörelse utan att det ser suddigt och allmänt rörigt ut? Antar att det har att göra med inställningar (slutartid, bländartal etc.). Men skulle du vilja förklara lite mer exakt hur du gör?"
 
Bländare: F/1.8 - Slutartid: 1/1250 - ISO: 200
 
Bländare: F/1.8 - Slutartid: 1/1250 - ISO: 800
 
Bländare: F/5.6 - Slutartid: 1/100 - ISO: 35 (med blixt)
 
Bländare: F/2.0 - Slutartid: 1/1250 - ISO: 400
 
Bländare: F/5.0 - Slutartid: 1/60 - ISO: 800 (med blixt)
 
Bländare: F/1.8 - Slutartid: 1/2500 - ISO: 640
 
Blandade blider från mitt arkiv. 
 
 
Under det senaste året har jag fått en liten "thing" för hårbilder så när den här frågan ploppade upp i kommentarsfältet så tänkte jag att; detta kan jag svara på!
 
Att frysa en rörelse är ganska simpelt.
Allt handlar om slutartiden (ungefär) och att den måste vara tillräckligt snabb för att inte det som rör sig skall bli suddigt. Om det bara handlar om hår och inte supersnabba bilar/tåg eller någon som springer så skulle jag tro att det räcker med en slutartid på 1/250, men helst så snabbt som möjligt (dock får man alltid anpassa sig efter ljuset som man har). Se till att kameran är inställd på "M"-läge så du kan kontrollera alla inställningar. 
 
Och beroende på vad du har för ljus (solen/blixt/dagsljus/natt) så ställer du in bländaren och ISO utefter det. Alltså rör inte slutartiden! Jag personligen tycker om kort skärpedjup, när det blir sådär suddigt i bakgrunden. Då använder jag en stor bländare (litet tal) som på dessa bilderna ovanför, som f/1.8 eller f/2.8 beroende på hur suddigt man vill ha det. 

Om det inte går ändå, om bilden blir för mörk eller om du inte vill dra upp ISO allt för långt (så att det blir brusigt), så går det alldeles utmärkt att använda blixt. Då kan du lätt använda lite längre slutartider utan att få rörelseoskärpa på dina bilder. Om du har möjlighet, ställ in blixten i TTL-läge så att den förstår själv när du ändrar inställningar i kameran (så har du bara en grej att hålla koll på).
 
Fotograferar du i motljus så rekommenderar jag att ha ISO något högre än om du fotograferar i annat ljus, mest för att få fram personen/objektet i bild lite tydligre (om man nu vill det). 

Vad gäller själva släng-med-håret-biten så brukar jag säga till modellen att bara skaka på huvudet snabbt, så klickar jag på och det är ofta någon bild som sitter som man vill (typ en av 30). 
 
Det bästa är egentligen att testa sig fram, som med allt annat. Ta det lugnt och ratta lite på de olika inställningarna. Men se till att alltid fotografera manuellt! Kan du inte det så är det det allra första du skall lära dig, efter att man förstår hur det fungerar så kan man nästan förstå vad man behöver ändra på för att få fram den bild man tänkt sig!
 
Förstår ni?
 
 

En krans av rosor

 
Foto: Emma Grann  -  Retusch: Elin Kero  
Modell: David Lundin  - Hår & Make: Mia Wahlström
 
Jag kunde inte hålla mig, så här får ni en smygtitt på de första bilderna ur min blomsterserie (som jag måste döpa till något finare). När alla bilder är klara så kommer det förhoppningvis bli en utställning med en bild från varje fotografering. Men det kommer bli så svårt att välja, det blev flera fina från varje gång!
 
Det här var mina två favoriter från fotograferingen med David, som superduktiga Elin har suttit och fixat iordning och de blev så himla fina (om jag får säga det själv)! 
 

Boka era Studentporträtt!



"Emma är en väldigt duktig fotograf som vet vad hon gör. Bilderna blev väldigt fina och jag är super glad att jag fick ett tillfälle att göra fotograferingen på. Platsen var vacker och tillsammans med solens stålar lyckades Emma få till fantastiska bilder. Hon fick mig att slappna av eftersom att hon var så lugn och fokuserad på det hon gjorde. Tack så jätte mycket!"
-Victoria Axfjord, 2014


 
Nu är det snart dags att börja boka bal- och studentporträtt om ni inte gjort det! Det har redan börjat ramla in bokningar så det gäller att passa på nu allihopa! Jag har nämligen ett superfint litet studentpaket till er som bor i Stockholm, Göteborg eller Halland.
 
 
Fotografering inför Student & Bal 
490 kr
45 minuter fotografering
Minst 12 högupplösta bilder
(värde 1250 kr)
 
 
Jag har bara ett fåtal tider kvar i Göteborg och Halland då jag kommer spendera mycket tid i Stockholm under slutet av terminen. Mejla mig på [email protected] och boka en tid, eller om ni har några frågor så är det dit ni skall vända er! Vill ni fotograferas i grupp, par eller annat så går det att göra paketpriser där vi lägger ihop till ett paketpris så att det blir lite billigare för er. 
 



"Ångrar mig inte en sekund att vi valde att fråga Emma om hon ville fota oss på balen. Bilderna blev otroligt fina och vi hade dessutom riktigt tur med vädret. Och platsen vi var på vid havet var ju helt underbart. Emma lyckades verkligen fånga allt det fina som fanns där och fångade våran oförglömliga kväll."
- Emelie Bergbom, 2014


Felicia

Foto: Emma Grann (jag) - Retusch: Simon Gagner
Modell: Felicia OlssonMakeup: Mia Wahlström - Hår: Patric Carlson
 
 
Här är ett par färdiga studiobilder! Det är ni ju inte så vana vid, hehe. 
Det blev många riktigt snygga bilder på Felicia härom veckan och jag fick precis tillbaka dessa bilder från duktiga bildbehandlaren Simon som suttit med dem ett tag. De blev så fina!! Det var så himla kul att jobba med ett helt team med makeup, hår, modell och bildbehandlare! Resultatet blir ju så kul och så bra, mer sånt tack!

Josefine i studion

Foton och Gifs: Amanda Jona   -   Hår och Makeup: Mia Wahlström
För er som undrar hur man gör gifs till bloggen: klicka här!
 
 
I tisdags hade jag min femte blomsterftografering (av elva inbokade), den här gången med Josefine, så himla härlig tjej verkligen! Jag fotade henne i slutet på sommaren också (se bilderna här) men det här blev lite annorlunda! Och så fint! (Så många utropstecken haha!). 
 
Det är många som frågar när de "riktiga" bilderna kommer och tro mig, jag är mer än taggad på att visa allt! Men med lite tålamod (som egentligen inte är min starkaste sida) kommer de upp här så att ni får se, just wait and see!

Reportage utan blixt

 
I veckan har vi fotat ganska intensivt på Fotoskolan då vi har fått många fiktiva korta reportage-uppdrag som vi skall genomföra. Ett utav dem var att fotografera någon inom servering/restaurangbranchen på sitt jobb (utan att använda blixt).
 
Jag fotograferade härliga Ingrid som jobbar på en italiensk restaurang som bartender. Tanken var att ta mina bilder som jag behövde och sedan åka hem men jag hade så himla roligt och hela personalen var så trevlig att jag och Stina stannade länge och gottade oss i allt som bjöds på (italienare alltså!) och hade det jättemysigt. Jag kan verkligen rekommendera det här stället, det ligger väldigt nära Skanstulls t-bana och ni kommer garanterat ha så mysigt! 
 

Sömnlösa nätter i studion

Modell: Elin Øyan  -  Hår & Make: Mia Wahlström
 
Det blev en lång kväll i studion igår med två fotograferingar efter skolan och jag lämnade skolan först vid 23. Först hade jag en jätterolig fotografering med Elin och Elin och Mia. Ena Elin var modell och grym på det också! Sedan var det en till Elin, bildbehandlar-Elin som skall fixa till bilderna sedan. Såg det hon hade börjat med igår kväll och det kommer bli så snyggt! Duktiga Mia fixade hår och makeup supersnyggt!
 
Här är några snygga bakom-kulisserna-bilder som Elin Kero tog igår under fotograferingen också! 
 
 

Sol i håret

Modell: Stina Magnusson
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Här är ett par bilder till från min, Amandas och Stinas tripp till Tyresö slott. Vi kunde ju inte lämna det här vackra stället utan att köra några klassiska "vifta med håret"-bilder. Dem stod proffset Stina för denna gång, och solen fångade hennes hår så fint!

22

 
Fotograf: Amanda Jona
 
Idag fyller jag tjugotvå!
Ja, det var inga lätta siffror att hålla upp i blåsten, haha! Men Amanda lyckades fånga ett par fina bilder ändå! Och solens fina strålar passar ju mig perfekt, jag som älskar solen. 
 
Idag skall jag bara njuta av min dag med mina nära och kära, jag är så glad att få spendera den här dagen med dem! Det är ju först när man kommer hem som man märker hur mycket man saknar dem! 

I fotostudion igen!

 
I tisdags blev det ännu en fotografering med massor av blommor! Mia stod för sminket och Amanda stod för de här härliga bilderna ovanför. Med oss hade vi modellerna Ellinor och Clara och tillsammans tog vi massor av bilder som blev så fina (!!!) och vackra. Men än så länge får ni nöja er med lite bakom-kulisserna-bilder! 

Sol, Snö och Amanda

På bild: Amanda Jona
Kamera: Nikon D600 
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Här är ett par bilder jag knäppte av på Amanda i fredagens sista solstrålar. Motljus är ju min favorit som ni kanske redan har förstått om ni har hängt här ett tag. Det blir ju inte ofta nu på vintern men jag är så glad att vi kom iväg och att kameran fick känna av lite motljus igen! Det roliga med dessa bilderna är att jag fick säga "Okej, gör samma sak igen fast le som om du inte fryser händerna av dig!" Haha! Det var riktigt jäkla kallt men allt för konsten som jag brukar säga!
 
Ikväll sitter jag på tåget på väg hem till Göteborg, skall bli mysigt att komma hem en lite längre stund (till söndag). Och på fredag fyller jag 22! Iiiip!

Bakom kulisserna...

 
I söndags var vi full styrka i studion hela dagen (11:30-18:00), med två modeller (Emmy & Felicia), Makeupartisten Mia, Frisören Patric och bästa Stina. Bilderna blev superfina!! Can't wait to show you! 
 
Idag blir det en fotografering till med lite blommor som accessoarer och om en vecka kör vi ännu en gång! Det skall bli så kul att få se alla klara bilder bredvid varandra sedan! Och ni får säga till om det blir för mycket behind-the-scenes-bilder på bloggen, men själv kan jag tycka att det är roligt att se hur det kan se ut för andra när de fotar eller filmar. 

Sara Che

Modell: Sara Che
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Med Sara Che, lite läder, lite klackar och ett smutsigt rum så får man till dessa bilder! Rummet ligger på Folkhögskolan, där vi också tog bilderna med den fina klänningen (se dem här. Jag tyckte det blev något häftigt med just det här rummet och outfiten! Vad tycker ni? 
 

Tillbaka till studion!

Bilder 3, 5, 6, 7 & 8 tagna av Stina Magnusson. 
 
Här är ett gäng bilder från fotograferingen förra fredagen med Joel som modell, härliga makeupartisten Mia och så fina Stina som filmade och fotade lite bakom kulisserna. Det blev inte så mycket blommor utan mest blad den gången.
 
Men idag skall jag fotografera Emmy och Felicia och då blir det blommor för hela slanten (eller ja, köpte blommor för 70 kronor på Hötorget igår)! Det skall bli jättekul! Elin sitter för övrigt och fixar retusch på en av bilderna jag tog på David nu och det blir så fint!!! 

Den efterlängtade solen!

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Åh, solen!
Även om jag inte kände tårna så var jag så himla lycklig över att vandra runt i snön och känna och se solen igår! Det behövde jag verkligen, och jag satt liksom och log på bussresan hem och kände mig allmänt glad. 
 
Jag, Stina och Amanda åkte till Tyresö Slott och fångade den sista halvtimmen (eller så) med sol, och efter det blev himlen rosa och tårna blev is. Vi stannade kanske i en timme om inte mer och gick runt i snön. Jag har aldrig varit där och skall definitivt komma tillbaka! Det var ju jättevackert! 
 
Vi tog i alla fall massor med bilder så jag skall sätta mig och gå igenom dem efter jobbet idag tänkte jag. Hoppas ni har och får en fin helg! 

Min nya blixt!!

 
Jag har ju glömt att visa er min nyaste pryl i kamerafamiljen, den här grymma blixten som jag fick i julklapp från mina fina föräldrar. Det är en Nikon Speedlight SB-700 och än så länge har allt bara gått så mycket enklare och bättre med den! Jag använder blixt ganska mycket till vardagsfotograferingar och annat kul och kände att det var dags att byta upp mig! Nu har jag hunnit testa den lite och blivit vän med den och jag kan verkligen rekommendera den till er där ute som också har funderingar på ny blixt! 
 
Men är det någon där ute som har funderat på att BÖRJA testa lite med blixt så säljer jag nu min gamla, det är en Speedlight SB-28 perfekt för nybörjare eller du som alltid velat testa att fota med en extern blixt. Jag säljer den för 200 + frakt. Först till kvarn! Mejla mig om du är intresserad eller har frågor ([email protected]) och märk mejlet med "blixt". 
 

Sommardrömmar

Bilder från i somras, fler bilder från samma fotografering hittar ni här och här
 
Varje morgon när jag drar på mig kängorna och ger mig ut i snön så kan jag inte hjälpa att längta så mycket efter såna här kvällar. Just den här kvällen minns jag var väldigt spontan och jag och Stina åkte till det här fina stället bara av en ren slump. Och tänk hur vackert det kunde bli! Man blir ju inte så motiverad av det här vädret liksom, jag tror det har snöat konstant i 4-5 dagar snart här i Stockholm. 
 
Förlåt att jag klagar jämt haha, men jag lever verkligen för solen och sommaren och spontana fotograferingar som dessa!

På Sjätte Våningen

Modell: Sara Che
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Inne på Folkhögskolan (där även Fotoskolan ligger) finns det många fina rum. Bland annat detta, på sjätte och högsta våningen. Hela taket är som ett stort fönster och ljuset bra strömmar in som om det vore sommar och sol. Första gången jag såg rummet tänkte jag att HÄR måste jag fotografera någon gång. Och det gjorde jag! Tyckte det blev så himla ljust och fint, och ja, jag vet inte, tidlöst på något sätt.
 
Det var första gången jag fotograferade Sara och det var jättekul! Vi fotograferade även i ett annat rum på Folkhögskolan, ett rum med en helt annan stil! Lägger upp de bilderna inom kort också. De blev så coola!

En söndag bakom kameran

 
Igår morse fotograferade jag Sara i lite olika inomhusmiljöer (det går ju knappt att överleva 20 minuter utomhus så som det regn-snöar här hela dagarna, haha). Men efter någon timme eller två med lite olika outfits inomhus så gick vi faktiskt ut en snabbis och tog ett par bilder i snön också. Det var väldigt blött! 
 
Idag skall jag jobba hela dagen lång och sedan skall jag hem och äta middag med Philip innan han åker hem till Göteborg igen. Efter det lär jag nog sitta uppe ett tag med massor av bilder som jag måste gå igenom! Som ni märker så kommer det ju upp fler "Behind the Scenes"-bilder än färdiga bilder! Haha! 
 
Hoppas ni får en bra start på veckan!