Follow

Från en kväll vid Hornsjön

Filmat med min Olympus OM-D E10
 
 
Här är videon jag nämnde lite snabbt i tisdags!
Det var väldigt svårt att fotografera och filma samtidigt (även om jag hade två kameror), eftersom att jag var så fokuserad på att få bra bilder att jag liksom glömde av att filma. Men jag skall träna och bli bättre! Fler små videos kommer så småningom, och jag hoppas att ni tycker det är roligt! Jag vet dock inte om jag kommer våga vlogga, det är ju så mycket svårare än det ser ut... 
 
Jag håller på att gå igenom alla bilder vi tog den här kvällen och de dyker väl upp här så småningom som vanligt! Här får ni några bilder bakom kulisserna som Alma och Julia tog under kvällen sålänge... 
 
 
 
 
Jag tänkte snart skriva ihop några Frågor-&-Svar-inlägg också så har ni någon fråga ni vill skall komma med så passa på att fråga den nu! Det kan ni göra → här! 
 

Alma i motljuset

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
För en vecka sedan (ganska exakt) var jag vid Hornsjön tillsammans med Alma och Julia och vi fotograferade varandra. Här är några bilder jag tog på Alma i det fina motljuset medan Julia bytte om bakom några buskar, haha! Oavsett hur mycket jag tycker om att fotografera i studio eller med solen rakt på med skuggor och allt så är nog det här ljuset det jag gillar allra bäst. Jag kan inte riktigt förklara varför och jag vet inte om jag behöver göra det? Det är ju bara så himla... magiskt!
 
Under den här kvällen filmade vi också en hel del! Alma och Julia håller på att klippa ihop en lite längre film men jag klippte ihop en liten film av det jag filmade med min lilla Olympus (det var inte så mycket, men alltid något!), den ligger på min Youtube nu om ni vill kolla in den! 
 
 
 

Min kärlek till solen

 
 
När solen är som finast och bara lyser in i lägenheten och skapar solkatter på väggarna eller när jag står och väntar på bussen och den lyser rakt in i ögonen sådär fint som den bara kan göra en sen sommarkväll - då kan jag liksom inte låta bli att ta fram kameran. 
 
Såhär såg det ut igår kväll när jag och Philip kom hem från Oslo. Det började där nere vid busshållplatsen och slutade uppe på vår balkong med en fin utsikt över Göteborg. Jag älskar verkligen vår balkong, jag kommer sakna den så mycket när vi flyttar till Stockholm!
 
Någon där ute som förresten vet någon som vill hyra ut sin lägenhet i Stockholm? Mejla gärna mig på [email protected] i så fall! Alla tips uppskattas! 
 
 
 

En helg i Norge

Olympus OM-D EM 10  & Nikon D600 
 
 
I fredags tog jag och Philip en biltur upp till Oslo där vi stannade i två nätter. Vi bodde uppe på Holmenkollen i ett hotell som liknande något hus från Frozen och med utsikt över stan och fjorden. Så himla fint! 
 
Igår tog vi en utflykt till Drøbak, en mysig liten hamnstad där vi åt glass och hängde vid kajen. Sedan roatrippade vi runt fjorden lite till innan vi åkte hem till hotellet och badade bubbelpool och åt jordgubbar i sängen. En avslappnad och mysig helg, välbehövligt nu innan en vecka fylld med jobb och mer jobb för både mig och Philip. 
 
Hoppas att ni hade en fin midsommarhelg!
 

Bilderna från vår slututställning

Sista fixet med bilden innan öppning, fångat av Sarah
 
 
Här kommer en stor bildbomb från min och klassens slututställning i början på juni. Det här var verkligen en drömmig kväll, och jag hade så himla roligt! Jag är så glad att alla blev nöjda och glada (då det var lite struligt ett tag).
 
Tack till alla som kom dit och hälsade på mig och oss och tittade på våra bilder och portfolios! Fem timmar har nog aldrig gått så fort, och det var längesedan jag skrattade och sög in så mycket lycka som den här kvällen. Den var välbehövlig efter många månaders slit och släp och sömnlöshet för att få allt klart till examen. 
 
 
Bilderna nedan är tagna av duktiga Jessica Larsson under förberedelserna och första timmen av utställningen. Sedan blev det knökfullt och Jessica blev tvungen att smita iväg på annat men det gjorde inte så mycket, ni som inte var där får ju en liten inblick hur det såg ut i alla fall...
 
 
 

En kväll vid sjön med alla kameror




Igår träffade jag Alma och Julia efter jobbet och vi åkte till Hornsjön och fotograferade, filmade och åt baguetter hela kvällen. Det var superkul att träffa dem igen, de är alltid så himla glada och duktiga, både framför och bakom kameran! 
 
Alla bilder vi tog och även en eller två små filmer dyker upp här så snart jag har hunnit gå igenom allt. Men följer ni mig på instagram så har ni redan fått en liten tjuvkik på en utav bilderna som jag inte kunde hålla mig från att lägga upp igår kväll! 
 
Nu skall jag iväg och äta tapas med några fina vänner och bara mysa och låtsas som att det inte regnar och är kallt ute! 
 
 
Runt 22:30 igår kväll på väg hemåt, magiskt!
 

"Vad vill du göra när du tagit examen?"

Foto: Maria Ekblad
 
 
Jag har fått jobb!! 
Men jag tänkte att jag tar det hela från början för er som är intresserade på hur detta gick till...
 
Jag har följt Emma Svensson (aka. RockfotoEmma) i ganska många år nu, på hennes blogg, instagram och genom artiklar och andra skriverier. Hon har varit en an många förebilder. 
 
Alla dessa fotoresor hon gör har alltid lockat mig och en trist novemberdag förra året spontanbokade jag hennes fotoresa som är nu i höst till USA. Vintern blev liksom lite lättare att komma igenom med något att se fram emot. En ungefär lika trist januaridag såg jag att Studio Emma Svensson sökte sommarvikarier och jag skrev ihop ett mejl och sökte sommarjobbet. Jag hörde ingenting på många månader och tillslut glömde jag liksom av det där mejlet jag hade skickat. 
 
Tills en solig aprilmorgon när det plingade till i mejlkorgen och det var ett mejl från Emma Svensson. Kort och gott så skrev hon att det inte skulle bli några sommarvikarier i år, men hon undrade om jag ville komma på intervju för ett heltidsjobb (!!!) så såklart tackade jag ja! Vi träffades tillsammans med Camilla som också jobbar på Studio Emma Svensson och någon vecka senare fick jag börja provjobba. Så jag har provjobbat på sidan av mina studier nu i vår och det har varit så kul! 
 
Och hux flux så hade jag visst ett heltidsjobb på Studio Emma Svensson! Även om det inte gick så fort så kändes det verkligen som det! Min plan efter examen var ju egentligen att flytta tillbaka till Göteborg och frilansa så mycket som möjligt men jag blir visst kvar i Stockholm. Jag är sjukt taggad! Även om jag kommer sakna Göteborg och västkusten otroligt mycket, men det är ju bara en liten tågresa bort trots allt... 
 
Så här har ni en till anledning att det varit lite tyst här på bloggen, för jag jobbar lite på distans redan, men nu är jag i fas och ikväll blir det fotografering i (förhoppningsvis) solen! Och på torsdag skall jag roadtrippa genom skåne och leta locations så då tänkte jag såklart filma och fota massor! Följ mig på snapchat och instagram så missar ni inget (där heter jag emmagrann
 
Ni kan läsa en lång intervju med mig på Emma Svenssons blogg nu också! :)
→ Klicka här för att komma till den!
 

Bröllop till höger och vänster

Redigerar bröllopsbilder och dricker blåbärssmoothie. 
 
 
Anledningen till att det är lite tyst här på bloggen är för att jag sitter dag ut och dag in och redigerar bröllopsbilder från de bröllop jag fotograferat i juni. Det är superroligt!! Men när jag har suttit och redigerat bilder en hel dag så har jag liksom inte lust att sitta kvar vid datorn så bloggen hamnade lite bakom... 
 
Imorgon har jag jobb och sedan en spännande fotografering på kvällen som ni garanterat kommer få se mer av väldigt snart! Snälla håll tummarna för liiiite bättre väder bara, här har vi knappt sett solen på en vecka nu, det börjar bli lite tråkigt!
 
Vill ni se fler utav mina bröllopsbilder så kan ni kolla in på min hemsida, den hittar ni om ni klickar här.
Ha det så fint nu!
 

Säg hej till min nya kompis!

 
 
Olympus OM-D E-M10
 
 
I början på veckan fick den här fina följa med mig hem från affären. Jag har (såååå) länge varit sugen på en kompakt systemkamera och har stått och velat mellan två olika (den här eller en liknande från Sony) sedan länge och nu kände jag bara att jag var tvungen att bestämma mig om det någonsin skulle hända, haha! 
 
Nu vill jag bara ha lite fint sommarväder så att jag kan testa den! Vad hände med solen liksom? Här på västkusten har den visst gått och gömt sig, och den tog värmen med sig...
 
Jag skriver ihop en liten recension sedan när jag har testat den ordentligt, ha det så fint så länge!
 

Frågor & Svar

 
 
 Vilket är ditt bästa fototips när det bara är tråkigt väder ute? Jag tappar motivationen helt då men du verkar fortsätta fota hela tiden!
Haha! Jag tappar också ofta motivationen när vädret inte är bra. Men om det är väldigt molnigt eller regnigt så brukar jag "trycka in" mina modeller i buskar och fota dem i väldigt kort skärpedjup. Det brukar bli ganska fint tycker jag. Då slipper man lägga fokus på fula himlar eller tråkigt ljus. Blir bilden ändå tråkig så brukar jag testa att göra den svartvit i Photoshop, ibland fungerar det bättre! 
 
 
En kall och regnig morgon i maj när jag tryckte in Alma och Malin i en buske. 
 
 
Jag vill veta allt om din utbildning! 
Jag har skrivit ett inlägg om det mesta som ni kan läsa → här. Sedan kan ni titta in under kategorin "Fotoskolan STHLM" så får ni upp alla inlägg jag skrivit som är relaterade till skolan. Ni kan också läsa om allt på Fotoskolans hemsida
 
 
Skulle du kunna berätta om för- & nackdelar mellan AF/MF och hur en enklast tar steget mot att fokusera manuellt, hur detta påverkar bilderna och hur du brukar göra!
Jag fotograferar nog till 90% med AF (autofokus) faktiskt och jag har liksom aldrig sett vitsen med att fokusera manuellt. De enda gångerna jag fokuserar manuellt är när autofokusen inte sätter fokus där jag vill. Jag har hittills inte känt något behov att att fokusera helt manuellt, de flesta kamerorna är ju redan så grymma på att just fokusera, så jag låter kameran sköta det.
 
 
 
 
Vad är dina planer efter examen nu? 
Jag har fått jobb! Ett riktigt roligt och bra jobb dessutom! Men jag tänkte skriva mer om det en annan dag och vad det innebär för mig och framtiden! Men jag är så taggad! 
 
 
Kan du inte ha en fototräff någon gång?
Hmmm... tror ni att någon skulle dyka upp? Jag visste inte ens att det intresset fanns! Det hade ju givetvis varit så roligt, men jag vet inte om eller hur eller när jag skulle göra det?
 
 
 
 
Kom ihåg att ni kan fråga mig vad ni vill → här ← så fortsätter jag att svara på era frågor i kommande Frågor-&-Svar-inlägg! 
 

En fotografering bakom huset

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Här ser ni några "snabba" bilder (vi tog dem på cirka åtta minuter) som jag tog på Sara bakom husknuten för några kvällar sedan. Många bilder på Sara nu, jag vet, men hoppas att ni tycker om det! Det var så längesedan vi hängde med varandra att vi har många roliga fotograferingar att ta igen! Haha! 
 
Jag fick en fråga för några dagar sedan om jag kunde skriva ett inlägg om hur man just fotar med solen rakt på som jag har gjort här. Inlägget är på gång! Och jag hoppas att det är fler som får nytta av det sedan också. Just att fota med solen rakt på är hyfsat nytt för mig med men (som jag sagt 100 gånger nu!) jag älskar det! 
 
 
Och här kommer ett litet försök till en "bakom-kulisserna-video"...
 
 
Detta var väldigt spontant som ni kanske märker också, haha! :)

Tre från kvällen

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Nu kom jag just hem från en promenad med Sara och kameran (det är så drömmigt att det är ljust så sent på kvällen, jag njuter så galet mycket!). Jag fotograferade massor med bilder till ett projekt jag håller på med som ni kommer få ta del av under sommaren någon gång. Det kommer bli så fint! Här har ni tre bilder som vi tog mellan "projekt-bilderna". 
 
Ljuset var verkligen fantastiskt ikväll!
Jag längtar tills jag skall visa er resten av alla bilder vi tog!
(Men kom ihåg att ni kan tjuvkika lite på min snapchat: emmagrann)
 

Hemma på västkusten

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Trots att jag hostade som tidernas röktant och allt jag ville var att sova så väcktes det något i mig när brorsan hämtade upp mig vid tåget igår och vi åkte igenom alla vackra fält och landskap där jag växt upp och där jag åkt förbi hundra gånger. Så det var bara att vända i dörren (nästan) och dra ut igen fast med kameran på axeln och syrran som hade en ny kjol att snurra runt i. 
 
Det blev inte så många bilder för vi var inte ute förrän efter halv tio men himlen var ändå magisk och det var en perfekt start på sommaren. Jag och Sara pratade även om att göra en video i veckan när vi drar ut och fotograferar, är det något som ni skulle tycka var roligt att se? Jag snapchattar ju lite behind the scenes när jag är iväg och fotar men det kanske hade varit kul med en "riktig" video? Hmm... Tills dess hittar ni lite behind the scenes och annat kul på min snapchat i alla fall, där heter jag "emmagrann". 
 
 
 

Vi har tagit examen!

Nyexaminerade fotografer! (Och en så himla härlig grupp människor!)
 
 
Igår tog jag examen! 
Jag har typ inte hunnit smälta det, dels för att de här två åren gick så galet fort och dels för att jag typ hade flera graders feber och halvt halsfluss här, haha! Men jag kunde ju inte INTE gå på min examensdag så jag pallrade mig dit, åt lite tårta och kastade blommor med mina fina klasskompisar (nu föredetta klasskompisar...). 
 
Efter att jag (i snigelfart) tog mig hem till sängen igen så åt jag en hel ingefära (nästan, i alla fall) och sov och sov och sov. Sedan vaknade jag upp imorse och åkte till Enköping och fotograferade ett bröllop. Ingefäran gjorde nog susen för jag vaknade upp nästan helt frisk (vilket kändes som ett mirakel då jag igår var typ övertygad om att jag hade lunginflammation). 
 
Nu är jag nästan i Göteborg och sedan skall jag hem till familjen på landet och bo där i en vecka tänkte jag, det skall bli så så så så skönt! Förvänta er massor av somriga porträtt i naturen, jag är så laddad på sommaren och alla härliga fotograferingar nu!! 
 
 
Erika fotobombar min "jag-har-tagit-examen-bild". (Foto: Anneli Karlsson)
 

Mitt Examensarbete!

 
 
Foto: Emma Grann 
Redigering: Lina Andersson Djärf
Hår & Makeup: Mia Wahlström  & Martina Nuanglee Skoog
Styling: Neira Tokalija 
Kläder: Stockholms Stadsmission
Modeller (uppifrån): Daniel Nilsson, Moa Emilia,  , Julia Rajkovic, Nathalie Bergström, Louise Xin, Tina Sarafina, Christos Mitsakis, Louise Xin
 
 
Äntligen är det klart!
Syftet med detta arbete (för alla i vår klass) var att få fler männsikor att handla på Stockholms Stadsmission och i sin tur bidra till deras fina arbete. Stockholms Stadsmission är en ideell organisation som arbetar för att göra Stockholm bättre och "mänskligare" för alla. Ni kan läsa om allt det fina som Stadsmissionen gör på deras hemsida, och det finns även stadsmissioner i fler städer runt om i Sverige så in och kika om det finns i er stad!
 
Jag valde att inrikta mig på Stadsmissionens Second Hand butiker som säljer kläder och prylar. Mitt mål med de här bilderna är att få fler ungdomar och unga vuxna att förstå att det kan vara snyggt (och prisvärt!) att handla Second Hand! Att det inte bara finns gamla blommiga 70-tals kläder utan att det finns snygga, moderna och stilrena kläder som man skulle kunna köpa vart som helst, fast för ett jättebra pris! 
 
Dessutom är det ju mycket mer miljövänligt och människovänligt att köpa second hand eftersom att kläderna redan är gjorda och eftersom att ingen sitter i hemska förhållanden och syr dem för en ännu hemskare lön. Det är också så galet (enligt mig) att man fortfarande (!!) ser mest ljusa, oftast blonda, modeller i all mode/kläd-reklam i ett så härligt och mångkulturellt land som Sverige. Så jag tyckte också att det var viktigt att visa en mångfald i etnicitet och ursprung i mina bilder. För vem man än är, vart man än kommer ifrån eller vem man råkar blir kär i spelar ju ingen roll, du skall ju få synas och köpa fina kläder ändå!
 
 
Så vad tycker ni om bilderna?
Har jag lyckats få er shoppingsugna? 
 
 
 
 
Tack till alla fantastiska människor (de flesta listade här ovan) som hjälpt till under det här projektet, det har varit så himla roligt och jag är så glad att det blev klart tillslut och att jag känner mig nöjd. Idag skall vi redovisa alla våra bilder för Stadsmissionen också, det är lite pirrigt ändå!!
 
 

Magi på Ullevi

 
 
Jag vet inte hur han gör det, men han gör det verkligen så bra. Känslan när hela arenan gallskriker till alla vackra texter och när man ryser i hela kroppen bara för att allt är så fint och går rakt in i hjärtat. När Miriam Bryant kommer in och hon och Håkan lägger sig ner och tittar på himlen medan alla tusentals människor sjunger texterna tillsammans med dem. Eller när Seinabo Sey kommer in och kör "jag hatar att jag älskar dig" och hennes fantastiska röst och inlevelse gör att man blir helt tårögd. Det kändes som att hela Ullevi skulle rasa när alla 70.000 personer hoppade och skrattade och grät i publiken. Jag har nog aldrig sett så många människor på samma plats i hela mitt liv... 
 
Magi helt enkelt. 
Så. Galet. Magiskt.
 
Nu är jag på väg tillbaka till Stockholm där slututställning, examensredovisning och min examensdag väntar på mig! Det kommer bli en intensiv vecka! 
 
 
 

Hittade lite hundkäx

Foton: Sarah Rimmö Toure 
 
 
Häromdagen skulle jag och Sarah fotografera i studion på skolan (kanske blev sista gången någonsin), och vi gick ut på en promenad för att hitta några blommor att fotografera. Då hittade vi den här fina platsen och solen låg så fint att vi tog några bilder utomhus här också. Älskar värmen och solen och blommorna nu! Jag njuter så himla mycket!! 
 
Och imorgon är det Håkan! Can't wait!!!
 
 

De är här!

 
 
Idag kom nästan hela min familj upp till Stockholm, det är bara brorsan som saknas nu! Egentligen skulle min och klassens slututställning vara idag men den blev flyttad till tisdag och min familj hann eller kunde inte byta lediga dagar eller hotellnätter så vi får hänga och hitta på annat de här dagarna ändå. Men det är ju jättemysigt också, jag saknar dem så mycket, så så mycket! Och det känns så mycket mer när man får träffas och bara prata och promenera runt. 
 
Så det är det vi har gjort ikväll, ätit tapas, tagit en promenad vid vattnet och en sväng till Fotografiska (vi var ju tvugna att gå på någon form av utställning ändå, haha!). Och jag vet inte ens om jag behöver kommentera dagens väder? O.M.G. vad varmt och härligt!
 
 
 

Frågor & Svar om Fotoskolan STHLM och bloggbilder som blir bleka...

En utav de första dagarna på Fotoskolan STHLM när vi tog porträtt på varandra. Känns som sååå längesedan... 
 
 
Vad går ni igenom på din utbildning? Vad för lektioner/kurser har ni och hur ser ungefär en vecka ut?
Jag får den här frågan ofta och har redan skrivit ett långt inlägg med svar på många frågor, det hittar ni om ni klickar → här! Ni kan också hitta alla inlägg jag har skrivit som har med skolan att göra under kategorin "Fotoskolan STHLM". 
 
 
Hur tufft är det att gå i skolan med tanke på att du ofta skriver om att du är hemma sent? Börjar ni på eftermiddagen?
Skall jag vara helt ärlig så är det inte så tufft (dock trivs jag också med att ha mycket att göra). Men jag skulle säga att det har varit allra stressigast nu i slutet, men då är det nästan bara roligt att hänga här i skolan hela dagarna och kvällarna (typ kl 9-23, haha!) med alla härliga människor i skolan.Just nu har vi inte så mycket lektioner (nästan inga) utan vi jobbar på med examensprojekt, egna projekt och printar inför utställningar, portfolio och redovisningar.
 
Men överlag under de här två åren så skulle jag säga att vi har haft lektioner 3-4 dagar i veckan från kl 9-16 ungefär. Resten av tiden har vi fått jobba med egna projekt, eller chilla och hitta på annat om man nu vill det. Mycket utav det ni har sett här under de här två åren i skolan har varit egna projekt som jag har fotograferat utanför skoltid. 
 
 
Igår när jag printade sent på kvällen...Så himla kul att printa stort!
 
 
Får man låna en kamera på din skola eller måste man köpa en egen? 
Det finns absolut möjlighet att låna kamera i skolan, då måste man boka kamera och objektiv på en sida och sedan hämta och lämna varje vecka. Alla i klassen har dock en egen fullformatskamera, och jag skulle rekommendera att man har det om man vill söka utbildningen. Du vet ju aldrig om alla kamerorna och objektiv är utlånade (det finns ungefär tio stycken tror jag) och man behöver en egen kamera, allt blir så mycket lättare då! 
 
Men det finns absolut möjlighet att låna riktigt stora och häftiga kameror som Phase One i studion på skolan, det är så roligt! Och jag önskar att jag hade testat det lite oftare faktiskt... 
 
 
Hur sparar du bilderna för bloggen? Mina bilder tappar färg och blir alltid blir lite blekare på bloggen än vad dem egentligen är.
Det här är också en fråga jag får ganska ofta och ni kan läsa allt om det → här! Ett inlägg jag skrev för länge sedan men det är på samma sätt jag gör även idag!
 
Ni kan hitta massor av andra tips och trix under kategorin "Foto & Redigeringstips" i menyn längst upp! 
 
 
Fotoskolans anteckningsbok 2016, den kan ni få ta med er hem om ni tittar förbi vår slututställning den 7 juni! Ni kan läsa all info om det → här! Och tacka gärna ja i eventet (och bjud in era vänner) och kom och hälsa på mig och mina klasskamrater, det hade varit jättejätteroligt!!
 
  
...och kom ihåg att ställa alla era frågor → här ← om det är något ni undrar över eller vill veta! Jag kikar in där ganska ofta och svarar på era frågor här på bloggen sedan! :)