Follow

Maja N

 
 
Hår & Makeup: Josephine Golan 
 
 
En av alla lyxiga saker med att dela en studio och jobba tillsammans med många andra duktiga fotografer är att man ibland kan smyga mellan och knäppa några bilder på en modell som råkar vara i studion. Såklart inte om det är ett stort jobb med en kund inblandad men för ett tag sedan hade Alma fyra modeller i studion för ett portfoliojobb och då fick jag smyga mellan, ändra om ljuset så som jag ville ha det och fotografera några bilder supersnabbt på Maja. Så himla cool tjej! 
 

Livet som sjukskriven

 
 
Hello. 
 
It's me. 
 
Jag och mitt nya korsband tar små steg framåt i läkningsprocessen varje dag. Övningar, sova, äta, övningar, sova mer, och mer övningar. Två gånger i veckan träffar jag min sjukgymnast, jag tar färdtjänst dit och tillbaka och är helt slut när jag kommer hem. Det känns så sjukt att man kan bli trött av att gå upp och ner för trapporna. Och inte sådär trött som att man andas lite tyngre i några minuter, utan trött som i att man sover i över en timme efteråt. 
 
Trött som i att inte ha öppnat upp datorn på en vecka. Trött som att inte kunna titta klart på en hel film utan att somna, även om klockan är 10 på morgonen och jag precis har vaknat från en hel natts sömn. 
 
I fredags sa min sjukgymnast till mig att (försöka) börja ta korta promenader utomhus (med mina kryckor såklart), och i lördags lurade jag ut mig själv med att jag fick köpa glass om jag lyckades ta mig till närbutiken, vilket jag gjorde. Och igår dammade jag av kameran och tog med den ut på en promenad för att ta mina första bilder på nästan två veckor. Det var ganska mysigt att halta runt bland höstlöven med två kryckor och två kameror, och ljuset var sådär disigt och mysigt som det kan vara på hösten. Jag satt på varje parkbänk och elskåp på hela rundan men jag gjorde det! 
 
Efteråt somnade jag  soffan, 10 minuter in i en film. När jag vaknade satte jag på filmen igen och lyckades hålla mig vaken i 30 minuter till, haha. 
 
Men som sagt, små framsteg. 
 
 

Throw your love

 
 
Min sista helg innan operationen spenderade jag ganska många timmar i studion. Bland annat fotograferade jag de här porträtten på fina Ida. Vi har fotograferat några gånger tidigare tillsammans så det var kul att ses igen i studion och få vara lite kreativa ihop utan några speciella riktlinjer eller deadlines. Bara för att det är roligt. Både att fotografera och att inspireras av att hänga med andra kreativa och duktiga människor. 
 

Sommardagar i London

 

I början på augusti åkte jag till London ett par dagar och hälsade på min gamla klasskompis Sarah som bor där. Jag lade aldrig upp några bilder från resan för det blev så mycket jobb och Islands-bilder mellan men vi hade det så himla mysigt så här kommer ett litet inlägg om mina sommardagar i London. 



En av dagarna spenderade vi i centrum, vi tittade på utsikten över staden och åt kakor som vi köpte i en svensk-inspirerad butik. 

 

Mysiga gator i Peckham. 


Vi tog en lång promenad genom en övergiven kyrkogård (Nunhead Cemetary) mitt i London. Den var helt enorm och vi hann inte ens se en fjärdedel av allt på två timmars promenad... 


Sjukt läskigt men så häftigt också. Tusentals gravstenar, helt övervuxna. 


Och det fanns massor med jättegoda björnbär överallt! 


Vi drack många goda drinkar, bland annat den här vatten-melons-mojiton. Mmmm! 


Den sista dagen vaknade vi tidigt och åkte till en mysig blomstermarknad. Jag köpte en passionsblomma (som jag håller på bilden till höger) som jag på något sätt lyckades få med mig levande hem till Sverige i mitt handbagage. Nu växer den lyckligt på min balkong. 

 
 
Det bästa med dagarna i London var att det inte fanns några krav eller måsten. Vi bara gick dit vi kände för, sov tills vi kände för att vakna och gjorde det vi tyckte kändes bra för stunden. Även om vi hittade på mycket grejer så kände jag mig utvilad efteråt. 
 

Från en drömmig rese-sommar till soffan och sjukskriven på heltid

 
 
Hej alla ni som tittar in här, nu skall jag berätta en grej! 
Nu känns det som tusen år sedan - men långt tillbaka i mars detta året skadade jag mitt knä ganska så rejält. Det tog allra mest skada när jag var nere i Helsingborg på ett fotojobb. Jag skulle klättra över ett staket, inget högt sådant heller, men det var morgon och lite sådär frost-halt så jag slant. Slant och vred benet vilket resulterade i att mitt knä vreds åt ett håll som det inte skall kunna vridas åt. 
 
Nästa dag (när jag kom hem till Stockholm) gick jag till vårdcentralen och de refererade mig direkt till närakuten. Sen dess har jag hoppat runt och pratat med vårdcentraler, flera läkare, ortopeder, minst tre sjukgymnaster och så vidare och så vidare. Till slut (i juni) fick jag tillbaka resultatet från en magnetröntgen och fick veta att jag behövde ett nytt korsband för mitt var helt trasigt och utom räddning (vilket gjorde att mitt knä gick ur led lite då och då, men såna detaljer kanske vi inte vill gå in på, hehe). 
 
I tisdags var det dags att få ett nytt korsband efter att ha tränat med sjukgymnast två gånger i veckan under en lång tid och förberett mig både mentalt och i jobbet. Jag har aldrig tidigare blivit sövd (eller opererad för den delen) men skall jag vara helt ärlig så tyckte jag att det hela var ganska spännande och intressant. Jag var inte nervös alls, vilket sen gjorde mig lite nervös, haha. 
 
Allt gick bra men det är inte över ännu. Nu har det liksom bara börjat. Jag är nu sjukskriven på heltid och tränar med min sjukgymnast och hemma flera gånger om dagen för att få igång knät igen. Mitt korsband är helt nytt, eller de har liksom tagit en sena från baksidan av låret och vävt ihop ett nytt korsband av det och skruvat fast det. Men muskeln har inga muskler, så det är den jag måste hitta och träna upp. 
 
Det är en lång process som kommer ta fera månader innan det är helt läkt och jag har liksom inte fattat det förrän nu typ (haha). Jag visste ju om det för jag har fått massor av information och pratat med så mycket kunniga männsikor under året men det är svårt att föreställa sig att någon skall pilla med verktyg inuti min kropp när man bara sitter och pratar om det. Än så länge går det bra, jag är bara väldigt trött hela tiden av all medicin. De senste dagarna har tröttheten övergått i en slags rastlöshet mer och mer men så fort jag gör något (typ går från sängen till soffan eller från soffan till köket) så blir jag så trött att jag somnar. 
 
Om det här lät lite osammanhängande kan det bero på att jag har halvsomnat cirka tre gånger medan jag skrev den här texten, haha, men jag kände bara för att skriva av mig lite. Att ta upp datorn och liksom se vad klockan är och vilkne dag det är. Dagarna går mest i ett här i soffan/sängen just nu. 
 
Är det någon där ute som har gjort en likande eller samma operation? Hur var/är processen för er?  
 
PS: Tips på bra filmer och serier mottages med glädje! 

Video från ungdomsresan till USA 2017

 
 
Hej allihopa!
Jag hoppas att ni alla har haft en härlig höst-helg fylld av sånt som ni tycker allra mest om. Det har jag. Jag har spenderat mycket tid bakom kameran och fotograferat lite egna projekt i studion med ett stort härligt gäng igår. Sedan har jag spenderat tid hemma och bara myst under filtar och tittat på serier och druckit oboy. 
 
Men jäklar vad kallt det har varit! Nu känner man att hösten är här - och mörkret och kylan. Det har varit ganska härligt att fly kylan och mörkret ett tag förra veckan när jag redigerade ihop mina favoritögonblick från sommarens fotoresa till USA. I mitten på juni, då sommaren fortfarande kändes oändligt lång. På alla de här fantastiska platserna med en så härlig grupp människor. Jag har suttit och skrattat och drömt-mig-iväg-suckat så mycket när jag gick igenom mina typ 300 filmklipp från resan. Det var helt magiskt!
 
Ni kan läsa mer om Fotoresor och våra kommande äventyr här!

Helin Honung på Island

 
 
Hår & Makeup: Lovisa Lunneborg 
 
 
Med oss på fotoresan  på Island hade vi modellen Helin som deltagarna på resan fotade samtliga dagar med nya looks och på massor av locations. Jag fotograferade några bilder jag med och att fotografera mode på Island har ju alltid varit lite av en dröm. Att fotografera mode på vilken location som helst som ser ut såhär ligger överst på min foto-bucketlist i alla fall och det gör det nog fortfarande - för herregud vad kul det är! 
 

Analogt från Island

Nikon FM + 50 mm 1,8
 
 
Med mig till Island hängde min lilla kompis Nikon FM med, en analog kamera som jag köpte på Tradera eller Blocket för 6-7 år sedan och som tyvärr inte har blivit använd sen dess. Den har bara stått i min hylla och varit fin alla dessa år så jag kände att det var dags att damma av den och ge den en chans!
 
Jag fotograferade två rullar film med den och här är mina favoritbilder från dem. Många bilder blev alldeles för mörka eller ljusa eller vatten/ljus-skadade (som ni kan se på några här med) men det är ju lite av charmen också tycker jag. Det är så spännande när man får se bilderna för första gången, så lång efter att man tog dem. 
 
Alla de här bilderna har jag endast dragit ur lite färg och lagt en liten kontrast på några. Annars var det såhär de såg ut direkt från kameran, så kul! Och än en gång... Island alltså ♥


Ellen D för Stockholmsgruppen



Modell: Ellen D / Stockholmsgruppen 
Hår & Makeup: Mia Wahlström 
 
 
Under sommaren har jag inte bara fotat massor av vackra landskap, jag har också försökt få till lite studiofotograferingar med modeller för att hålla igång mitt studio-tänk och testa lite nya ljussättningar och varianter. 
 
Här är några bilder jag tog på Ellen D åt Stockholmsgruppen för ett par veckor sedan. Jag gillar det här mjuka ljuset och hur det kan bli så snyggt även om bilderna är otroligt "enkla". Det är så mycket svårare än man tror att hitta poser och vinklar när man jobbar utan kläder och utan speciellt ljus, bakgrund eller rekvisita. Man har liksom ingenting förutom ansiktsuttryck och vinklar att jobba med och det är så sjukt bra träning för mig. För något som jag kan tycka är ganska svårt är att instruera modeller.