Follow

Let it snow

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Idag faller snön över Stockholm! 
Jag är så kluven över det här med vintern. Jag tycker om snön och att det blir lite ljusare och vackrare men så fort det smälter och blir blött och bara mörkt och kallt så sitter jag genast och drömmer mig bort till varmare platser och vill knappt gå utanför dörren. Ja, jag kanske inte är ensam om detta dock, haha. 
 
Dessa bilderna tog i alla fall jag och Stina i början på förra helgen (tror jag) då det också snöade hela dagen. En riktigt härlig dag! Nu skall jag dricka te och gå igenom alla typ 3000 bilder jag inte har hunnit gå igenom i veckan från alla fotograferingar det senaste! 
 
Foto på mig: Stina Magnusson

Blommor och blixtar

Amanda, David, Jag och Mia. (Foto: Stina Magnusson). 
 
 
Igår var studion full av härliga människor! 
Jag fotograferade David, Mia fixade hår och smink, Stina fixade den fina kransen (med ett par hjälpande händer) och filmade processen. Amanda var också med och tog massor av bilder bakom kulliserna (bland annat de som är här nedan). Och ja, många och fina bilder blev det, vi får se när de dyker upp här! Det kommer bli en del kvällar i studion framöver med massor av blommor och blixtar och modeller och härliga männsikor! Det skall bli kul att träna upp sig lite och bli mer säker där inne. 
 
Här har ni duktiga Amandas bilder från igår: 
 

Drinkfotografering!

 Foto: Emma Grann || Bildbehandling: Kristine Clason 
 
Min drinkbild!!
Efter en vecka av drinkfotograferingar på Fotoskolan så hade vi redovisning idag där alla fick visa sina färdiga resultat, vilket var riktigt spännande och roligt eftersom 1: Allas bilder var så himla fina och 2: Att bildbehandlarna även fick sätta tänderna i våra bilder och "förbättra" dem. Det är duktiga Kristine Clason som har gjort den fina redigeringen av min bild! 
 
Alltså titta bara på skillnaden på orginalfilen (till höger) och Kristines version! Så himla häftigt vad de kan göra, jag menar, kolla hur mycket godare blåbären såg ut helt plötligt! Detta är dock "bara" första korren från Kristine så vi (hon) skall fortsätta lite med den i veckan också.
 
 
Kristnes version och orginalbilden direkt från kameran. 
 
Vill ni se fler drinkbilder kan ni kika in "hashtaggen" #fotoskolansthlm på Instagram där många i klassen har lagt upp färdiga bilder och "bakom kulisserna"-bilder. Däribland den en video som jag spelade in i onsdags när Sophia fotograferade sin härliga drinkbild! Mig hittar ni på instagram under @emmagrann
 

Modefoto med Ellinor

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Det blev så många bra bilder på Ellinor under jeansplåtningen att jag var tvungen att lägga upp några fler som inte kom med i det färdiga reportaget! Kan inte vänta tills nästa gång den här tjejen står framför min kamera och äger (vilket jag hoppas är snart). 

Pannkakor och Bröllop!

 
Pannnakor och Bröllop, vad kunde en härlig vintersöndag behöva bjuda på mer? 
Josefine och Daniel kom hem till mig och Stina igår morse och vi hade en härlig pannkaksfrukost tillsammans! Det var supermysigt och efter frukosten åkte brudklänningen fram (en brudklänning som är köpt på Röda Korset för några år sedan och som har fått vara med på en del fotograferingar) och Stina fick agera brud och Daniel fick agera brudgum när vi drog ut en sväng och fotograferade i snön. 
 
Så nej, tyvärr var det inget riktigt bröllop idag, vilket hade varit så kul! Men tro mig, vi hade riktigt kul ändå, vi dansade på en frusen sjö, korkade upp en päronsoda i champangeglas och tog massor med bilder! Jag skall såklart lägga upp ett par när jag har gått igenom dem men här får ni ett gäng "bakom kulisserna"-bilder sålänge! Det fina håret gjorde Josefine och blommorna och päronsodan är från Hemköp. (Stina och Daniel är förresten inte ett par, bara himla goda vänner!)
 
 
De riktiga fake-bröllopsbilderna (haha) kommer upp snart!
 

Ett samarbete med Berghs!

Fotografer: Emma Grann & Sophia Hogman 
 
I måndags fotograferade jag och Sophia härliga Jon i studion. Bilderna var till en uppgift vi på Fotoskolan Stockholm gjorde i sammarbete med eleverna på Berghs School of Communication. Vi fick i uppgift att ta en bild utefter vad två elever på skolan hade ritat upp och funderat ut på en Moodboard redan. Det var kul att komma in såpass sent i en process att man i princip bara fick ett uppdrag att göra en specifik bild. För det är antagligen så det kommer bli om man jobbar som fotograf inom reklam "på riktigt" sedan. Vi fick sammarbeta med Katinka Roos (som skrev text - Copywrighter) och Rasmus Thuritz (som var Art Director och gjorde designen). 

 Och här är fyra utav mina favoriter från fotograferingstillfället..
 

Bleu de Genes - Modefoto

 
 
 
Idag redovisade jag det här arbetet i skolan!
Vi fick i uppgift i Kreativt Idéskapande att göra ett modejobb för ett svenskt modemagazin med temat JEANS, och jag valde Svenska Elle. I December fotograferade jag grymma Ellinor och för några dagar sedan blev det äntligen klart! 
 
Såhär såg uppgiften ut... 
(för er som vill veta)
 
Omfångsmässigt skall det vara 5-6 bilder fördelade enligt följande:
Uppslag 1: Introduktionsbild. Introduktionsbilden ska ligga på vänstra halvan av uppslaget och vara en stående bild på något som TYDLIGT går att koppla till din tolkning av temat jeans. I bilden ska du lägga in namnet på modejobbet samt en ingresstext. Namnet på jobbet och texten ska ligga centrerad i bild och placeras utifrån gyllene snittet principen. Titel och ingresstext finner ni nedan. Första modebild. Till höger på uppslaget ska ni lägga in den första modebilden i serien. Precis som bilden på vänstra delen av uppslaget ska även den här vara stående. Utöver detta ska även den här bilden vara anpassad till att introducera modejobbet och visa upp manéret ni valt att jobba på.
Uppslag 2: Formgivningsmässigt kan du lösa det här på två sätt. Antingen får uppslaget vara två stående modebilder på varsin sida eller så väljer du att lägga en bild som ett uppslag.
Uppslag 3: Sista uppslaget ska vara två stående modebilder på varsin sida.
 
Modejobbs namn: Namnet på modejobbet: Bleu de Genes eller om du vill, något annat som passar ditt jobb bättre.
Ingresstexten: Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet.Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim. Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. 
 
Min Moodboard (planering inför fotograferingen)...
 

Vinter i Stockholm

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Idag hade jag bara ett möte i skolan på kvällen och hade hela dagen ledig. Den vanliga Emma hade bara suttit hemma och tittat på serier när snön föll ner utanför fönstret men idag (typ mitt på dagen efter bara något avsnitt på en serie) så tog jag mig faktiskt ut! Jag tog en härlig (och jätteblöt) promenad till ett av mina favoritställen här i Stockholm, Monteliusvägen. 
 
Efter att ha tittat ut över ett snöigt Stockholm i en halvtimme så mötte jag upp Stina och vi tog en lite längre promenad längs vattnet och upp för ett väldigt brant trappa. Efter det tog vi något varmt att dricka och gick in på Beyond Retro och ville ha allt och alldeles för dyra saker. Man blir så inspirerad att köpa saker till fotograferingar där inne!! 

Tillbaka i skolan efter en familjehelg

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
I helgen kom min härliga familj upp till Stockholm och vi hade en heldag i lördags med shopping, mat, teater och mer shopping och mat. Detta är dock de enda bilderna jag knäppte av tyvärr! Men vi hade det jättefint, det är alltid lika mysigt att vara med familjen, även om det inte är lika ofta nu för tiden. 
 
Efter en ledig dag igår med "bara" en fotografering på kvällen så är jag tillbaka i skolan idag. Fotograferingen igår var riktigt spännande! Bilderna skall in på fredag så ni lär få se dem snart här på bloggen. Här får ni även en liten smygtitt på Ellinor-bilderna som jag satt och blev klar med i förra veckan också, på fredag lägger jag ut resultatet!! Så spännande (att se var ni tycker) !!
 

En kväll i studion

 
Idag spenderade jag och Sophia ett par timmar på kvällen i skolans studio. Det är lite mysigt ändå, att hänga där på kvällen och fotografera lite i lugn och ro. Fast den här fotograferingen gick hyfsat snabbt trots allt, tillsammans med hjälp av modellen Jon och de två eleverna på Bergs som vi gjorde arbetet tillsammans med. Vi skall ta inspiration från den fina tidningen KINFOLK i uppgiften, och resultatet lär ni se här på bloggen snart!

Sara i Solen

Modell: Sara Grann
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Här kommer ett gäng bilder från eftermiddagen vid Tjolöholms slott med Sara (se fler bilder här) i början på månaden. Det var en riktigt härlig eftermiddag! Blir så sugen på att fotografera mer motljus hela tiden, solen får bara se till att titta fram lite oftare tycker jag!

Workshop - Fota en drink

Förlåt för tråkiga iPhone-bilder, det gör lite ont i mig att lägga upp dem..
 
Igår eftermiddag hade vi en rolig workshop med Bengt O. Petterson (en superduktig fotograf, klicka på hans namn för att komma till hans portfolio) där vi fick vara med när han byggde upp och fotograferade en "enkel" drinkbild. Det var väldigt kul att se och det hela (med diskussioner och annat) tog nog bara en timme för honom att få ihop. Någon gång kanske man blir så snabb! Tur att vi har fått tre dagar på oss i nästa vecka att göra vår egna drinkbild! 
 
Har ni några förslag på roliga drinkar man hyfsat lätt kan göra (utan alkohol) och som blir fina på bild tror ni? Jag har jättesvårt för att bestämma mig för en speciell färg ens! Det skall bli spännande att se vad jag åstadkommer nästa vecka! 

Isabella Lööf

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Igår träffade jag denna härliga tjej! 
Isabella var på visit i Stockholm och vi passade på att ta lite bilder tillsammans vid Stureplan. Vi hittade tillslut denna fina bro med lite finare eftermiddagsljus där vi knäppte lite bilder innan vi båda behövde rusa iväg på annat. Jag åkte vidare och träffade en grym makeupartist och diskuterade lite inför kommande fotograferingar, det skall bli så kul (och skönt) att jobba med en makeupartist!

Frukost och nytt fint skal!

 
Såhär börjar min dag! 
Jag är ledig från skolan och det enda jag har planerat är ett möte på eftermiddagen så här sitter jag med min frukt och min yogurt och tittar på en mysig film såhär på morgonkvisten. OCH igår fick jag hem mitt nya skal från caseapp.se som passade perfekt till min nya telefon (iPhone 6). Bilden som jag valde är från en plåtning med Stina i början på sommaren förra året, ni kan se de bilderna här om ni vill.
 
Tillsammans med skalet fick jag hem en rabattkod som jag tänkte dela med mig av till er, den ger alla 20% rabatt i två veckor framöver på caseapp.se. De har en hel del fina grejer så det är värt kika in! Allt ni behöver göra är att ange EMMAGRANN20 i kassan och ni får 20% rabatt! Det gäller fram till den 31 januari! 
 
I samarbete med CaseApp

Ellinor


Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

Snygga snygga Ellinor!
Nu är det snart en månad sedan som jag fotograferade Ellinor i studion. Jag vet att jag har varit snål med bilder men anledningen till det är att det inte är redovisning och inlämning förrän den 23 januari och jag vill hålla lite på det tills dess. De här två bilderna kommer dock inte vara med i arbetet men jag tyckte ändå att de blev rätt coola. 

Resten av bilderna och det färdiga arbetet kommer upp här den 23 januari! Can't want to show you! Vill veta vad ni tycker, jag tycker alltid att det är lika kul! 

Längtan

Blandat från i somras (bilden på mig tagen av Stina Magnusson). 
 
Åh vad jag längtar efter solen och värmen! 
Visst är det jättevackert med snön och Sverige på vintern (nu när snön faktiskt ligger kvar) men här sitter jag och smygtittar på resor till Grekland och blir väldigt sugen på att sätta sprätt på studiebidraget och bara dra iväg en vecka. Om jag hittar något tillräckligt billigt så händer det nog, för jag "behöver" ju det.

Den här veckan skall jag även starta ett nytt roligt fotoprojekt som kommer sträcka sig över hela våren om allt går som jag vill! (Spännande!). 
 

Fotografiska och Nattbio

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Igår efter att jag kom hem från jobbet gick jag och Philip till Fotografiska och tittade på alla fina utställningar som satt uppe nu, det var väldigt fina allihop och jag kan varmt rekommendera både Herb Ritts och Jimmy Nelsons utställningar! Efter det åt vi en god middag och lite spontant köpte vi biobiljetter till Taken 3 som gick på natten vilket var lite mysigt! Innan den började tog vi en liten fika på Espresso House i Konserthuset.
 
Idag skall vi bara njuta av varandras sällskap innan Philip åker hem imorgon, och efter det börjar långdistansen igen och en hel termin av att bara ses lite då och då när vi kan och har råd. Lite tråkigt, men också desto mer härligt och roligt när vi väl ses!

Think inside the box


 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
I samband med → den här ← fotograferingen med Mohammedi hittade vi den här... grejen (?) som såg ut att ha ramlat omkull för väldigt länge sedan då det växte gräs och levde en del småkryp där. Men vad gör man inte för konsten? Men smutsiga skor och små spindlar lite här och var så klättrade vi in i den och fotograferade de här bilderna. Jag har lite blandade känslor för bilderna, mest för att jag inte kudne bestämma mig för färg eller svartvitt, men vad tycker ni

Leo i dimman

Modell: Leo Aadland
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50mm f/1,8 och Macro 60mm f/2,8
 
När jag var hemma i Göteborg över jul så träffade jag Leo och hjälpte honom att fotografera bilder till hans häftiga instagram (se den här), han är själv väldigt duktig på foto och film. Det var en väldigt grå och dimmig dag och ingen av oss var 100% pigga men några bilder blev lite mystiska och vackra tyckte jag. 

Att rädda en solnedgång..

 
Varje vecka kommer det alltid in ett par kommentarer från er där ni undrar hur jag redigerar mina bilder. Jag använder för det mesta Photoshop Raw och Photoshop CS6 men även Lightroom (det funkar bra vilket som). 
 
När jag fotograferade Sara i förra veckan (se några utav bilderna här) så ramlande det in ett par såna kommentarer så jag tänkte att nu när jag ändå skall gå igenom resten av de bilderna vi tog så kan jag dokumentera min väg till resultatet! När vi fotograferade var det superkallt och blåsigt så jag var lite slarvid med inställningarna och mitt histogram stod i taket när jag sedan drog in bilderna i Photoshop Raw. 
 
Jag använder mest Raw för att jämna ut histogrammet (få täckning i hela bilden så att det inte finns några över- eller underexponerade delar). I just den här bilden kan ni se att den var väldigt överexponerad i himlen och man såg knappt att det fann en solnedgång att rädda men det fanns det!
 
Här ser ni mina ändringar i Photoshop Raw


Jag drog upp temperaturen i bilden ganska mycket, och ökande även det rosa då bilden kändes väldigt grön (men det är sånt man får känna efter själv ch som kan vara väldigt olika med varje enskild bild). Jag har, som ni ser, dragit ner exponeringen lite och dragit upp kontrasten. Sedan har jag dragit ner "highlights" för att få fram himlen och dragit upp "shadows" för att få fram Sara lite mer. Resten av justeringarna får man känna efter lite själv, men det är viktigt att man tittar på histogrammet (längst upp till höger) och ser att ingenting går i taket eller väggarna. 

 
Jag öppnade sedan bilden i Photoshop och började med ett kurv-lager. Det gör man genom att klicka på den lilla cirkeln som pilen pekar på och väljer "Kurvor". Jag drog upp kurvan tills Sara blev såpass ljus som jag ville att hon skulle vara i bilden. MEN då blir ju genast bakgrunden alldeles för ljus och igen försvinner solnedgången. 
 
 
För att rädda solnedgången klickade jag på den lilla vita rutan i kurv-lagret (som pilen pekar på) och trycker Ctrl+i, då blir rutan svart och kurvan försvinner. Sedan använde jag en vit pensel och målade på de delarna i bilden jag ville att curvan skulle vara, det vill säga på Sara. Då ser plötsligt den lilla kurv-lager-rutan ut som på bilden ovan och det vita betyder att curvan används där det är vitt och det svarta betyder att curvan inte används där det är svart. Det vill säga att Sara blir ljusare och solnedgången är orörd.
 
 
Sedan lade jag på ett nytt lager (klicka på den lilla cirkeln igen och välj Selective Color). Där ändrade jag färgarna i fyra olika kanaler, som ni ser här över, för at få fram exakt de färgerna jag ville ha i bilden. Selective Color i mitt hjärta! Här kan man såklart ändra lite som man vill men det är oftast i dessa fyra kanaler man hamnar i liknande bilder och i porträtt (på grund av hudtoner bland annat). 
 
 
Gillar ni inlägget får ni gärna "gilla" det på Bloglovin! ♥
 

Sista lovdagen

Imorgon börjar skolan igen, vilket betyder att detta är min sista lediga dag på ett tag. Den spenderar jag själv i lägenheten med ett par mysiga filmer och ett modereportage som jag skall försöka bli klar med. Jag skall också försöka kasta ut granen idag (är det inte otroligt att vi har borta i över två veckor och den har inte lämnat ett enda barr på golvet?). 
 
Hoppas ni har en underbar dag!

En blåsig eftermiddag

Modell: Sara Grann
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Ja, att försöka få sin syster att stå i ett dike bland vassen när det blåste storm resulterade i dessa bilderna. Vassen blåste in i både näsa, öron och ögon vilket gjorde att vi i princip bara stod och skrattade för det kittlades och vi höll på att ramla ner i diket precis bakom Sara. Men glad vad jag ändå för jag fick fotografera i lite motljus - som jag älskar!

Söndagsmys & tågresa

 
Här vaknade jag upp imorse, helt utvilad och brevid min favoritkatt. Jag kramades med honom ordentligt idag för nu sitter jag på tåget upp mot Stockholm igen och vet inte när jag åker tillbaka igen. Antagligen dröjer det inte så länge, men jag har ingen hemresa planerad just nu i alla fall. 
 
På onsdag börjar skolan igen, såklart superkul att få starta igen, men såklart lite tråkigt att lovet är slut. Jag har dock högar med bilder jag inte har gått igenom så jag skall försöka hålla uppdateringen igång som vanligt! Lite snö kan det väl komma också? Bara lite...

En solnedgång vid havet

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Imorgon åker jag upp till Stockholm igen efter ett par veckor här nere på västkusten. Jag sög in det sista av allt det vackra här nere när jag och Sara tog en mysig solnedgångspromenad vid Tjolöholms slott nu i eftrmiddags. Vi tog massor med bilder, och jag tänkte sätta mig och gå igenom dem imorgon på tåget, men här har ni två som ett litet smakprov, solnedgången var fantastisk!
 
Dock kom vi tillbaka till bilen och hittade en böter i rutan. Tyvärr tog biljetautomaten bara cash och jag hade inga på mig, detta är typ mitt ute i ingenstans och vi stannade i 40 minuter. Otur eller karma? Sjukt tråkigt i alla fall..
 

Early Shoot

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
I tisdags hade jag en tidig fotografering med Mohammedi, det var dimmigt och kallt men vad mer hade man förväntat sig i detta land? Tyckte ljuset blev så mysigt fint ändå, så här över är några av de första bilderna vi tog!